Atena cere producătorului francez Alstom să termine rapid lucrările la sistemele de securitate pe reţeaua de căi ferate

Publicat:

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis i-a cerut producătorului francez de material rulant feroviar Alstom, responsabil cu instalarea sistemelor de securitate pe reţeaua de căi ferate elenă, să termine lucrările “cât mai rapid posibil”, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, citat de France Presse, potrivit agerpres

La aproape două săptămâni de la coliziunea frontală dintre două trenuri ce a ucis 57 de persoane, inclusiv mulţi tineri, trenurile sunt încă blocate, guvernul promiţând posibila reluare a traficului până la sfârşitul lunii.


Citește și : Noul premier chinez critică ‘represiunea’ SUA, dar îndeamnă la cooperare

“Prim-ministrul a comunicat deja cu directorul general al Alstom pentru a finaliza lucrările de telegestionare cât mai curând posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yannis Ikonomu, într-o conferinţă de presă.

Contracte pentru modernizarea sistemelor de telegestionare a trenurilor – care fac posibilă gestionarea traficului feroviar prin computer – au fost semnate în ultimii ani între Alstom şi OSE, organismul public responsabil de infrastructura reţelei feroviare.

Accidentul de tren din seara zilei de 28 februarie, cel mai grav din Grecia, a fost atribuit în principal “unei erori” a şefului gării din Larissa, oraşul cel mai apropiat de locul coliziunii. El a fost pus sub acuzare şi arestat preventiv.

Dar accidentul a scos la iveală şi “patologiile cronice cauzate de omisiunea sau indiferenţa” OSE, a recunoscut Yannis Ikonomu.

Experţii, mass-media şi sindicaliştii OSE acuză guvernele recente şi mai ales pe cel al lui Kyriakos Mitsotakis, aflat la putere de aproape patru ani, că au neglijat modernizarea reţelei feroviare.

Printre motivele invocate pentru acest accident se numără disfuncţionalităţile statului, slăbit în timpul crizei financiare. Disponibilizările şi reducerea salariilor au lovit sectorul public, ca parte a măsurilor drastice de economie dictate de creditorii Greciei.

Reţeaua feroviară este în mod tradiţional puţin dezvoltată în Grecia, cuprinzând doar 2.145 km de linii de cale ferată, din care doar o linie cu şină dublă de 600 km ce leagă Atena şi Salonic (nord), pe care a avut loc accidentul mortal.

Citește și : Noul premier chinez critică ‘represiunea’ SUA, dar îndeamnă la cooperare

Grecia are o reţea densă de legături de autobuz.

În ceea ce priveşte transportul de marfă, doar 0,5% din tonaj este asigurat de reţeaua feroviară, în principal către Europa Centrală, iar 80% este realizat de vehicule grele de marfă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.