Atena : Nouă cetățeni turci sunt urmăriți penal pentru ‘acţiuni teroriste’

Publicat:

Pachetul din Atena a început miercuri urmărirea penală pentru ‘acţiuni teroriste’ împotriva celor nouă cetăţeni turci arestaţi cu o zi în urmă în capitală şi suspectaţi de apartenenţă la o grupare de extremă stânga, DHKP-C, plasată pe lista ‘organizaţiilor teroriste’ de către Turcia, Uniunea Europeană şi SUA, transmite agerpres .

Cei nouă turci – opt bărbaţi şi o femeie -, arestaţi marţi de poliţia antiteroristă în apartamentele lor din Atena, sunt urmăriţi pentru ‘apartenenţă la o organizaţie teroristă’, ‘acţiuni teroriste printre care furnizarea şi fabricarea de bombe’, ‘posesie de arme şi de explozivi’, a declarat o sursă judiciară.


În apartamentele suspecţilor, anchetatorii au găsit ‘un pistol CZ, detonatoare care puteau fi utilizate la fabricarea de explozivi, paşapoarte şi material digital’, indică un comunicat al poliţiei.

Citește și : Chişinău : Comisia pentru drepturile omului şi relaţii interetnice din Parlament a dat aviz negativ ca „limba română” să devină oficială în Constituție

Unul din cei nouă arestaţi era dat în urmărire de poliţia elenă din 2013, după controlul efectuat, în largul insulei Chios din Egeea, asupra unui vas care încerca să transfere arme în Turcia.

Suspectul a reuşit atunci să scape, în timp alte 12 persoane, cetăţeni turci şi greci, au fost arestate şi condamnate de un tribunal elen pentru ‘transfer ilegal de arme’ şi alte infracţiuni.

Începerea urmăririi penale împotriva celor nouă turci intervine cu zece zile înaintea vizitei oficiale la Atena a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, prevăzută pentru 7 şi 8 decembrie.

De mai multe decenii, numeroşi membri ai organizaţiilor kurde s-au refugiat în Grecia, aflată în relaţii delicate cu Turcia din cauza diferendelor teritoriale istorice dintre cele două state.

Relaţiile bilaterale au cunoscut o nouă tensionare după puciul eşuat din iulie 2016 din Turcia, când mai mulţi ofiţeri turci au cerut azil în Grecia – ca şi în alte ţări europene – pentru a scăpa de arestările în masă care îi vizează pe opozanţii regimului de la Ankara.

Cererea Turciei de extrădare a opt ofiţeri sosiţi în Grecia a doua zi după puci a fost respinsă în ianuarie de justiţia elenă.

Atena şi Ankara cooperează însă în ce priveşte stoparea migraţiei după ce Uniunea Europeană şi Turcia au semnat în martie 2017 un acord care a redus considerabil fluxul de migranţi şi refugiaţi spre Europa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.