X

Atena reacționează la un material BBC despre ‘minoritatea macedoneană invizibilă’

Atena a reacţionat duminică după ce BBC a difuzat un reportaj în care a vorbit despre o “minoritate macedoneană invizibilă” în Grecia de decenii şi a transmis că aceasta este o viziune inexactă şi distorsionată, scrie luni website-ul Greek Reporter, potrivit agerpres.

O sursă diplomatică de rang înalt a declarat agenţiei de presă Athens News Agency (AMNA) că guvernul grec intenţionează să trimită reţelei britanice o scrisoare pentru a respinge afirmaţiile.

Citește și: OSCAR 2019. Lista completă a câștigătorilor

Anterior, principala formaţiune de opoziţie Noua Democraţie (ND) a cerut guvernului să “clarifice categoric şi în toate direcţiile că nu există nicio problemă a unei ‘minorităţi etnice macedonene’ în Grecia”.

ND a acuzat guvernul că, prin acordul de la Prespa, a deschis Cutia Pandorei pentru cereri şi revendicări “fals istorice” asupra Greciei.

Potrivit materialului difuzat de BBC, prin ratificarea unui acord cu noua Republică a Macedoniei de Nord, Grecia a recunoscut implicit existenţa unei limbi şi etnii macedonene şi totuşi, statul elen a negat de zeci de ani existenţa propriei minorităţi macedonene.

“Etnicii macedoneni din Grecia au fost priviţi cu suspiciune şi uneori supuşi persecuţiei, chiar dacă existenţa lor a fost negată de aproape toată lumea”, potrivit informaţiilor BBC. Canalul britanic a transmis că a intervievat un avocat pensionar care îi explică reporterului “istoria dureroasă a nerecunoscutei minorităţi vorbitoare de limbă slavă a Greciei”.

Potrivit BBC, majoritatea etnicilor macedoneni din Grecia “sunt reticenţi să vorbească cu străinii despre identitatea lor”.

“Pentru ei înşişi şi pentru alţii, ei sunt cunoscuţi doar ca ‘localnici (dopyi), care vorbesc o limbă numită ‘locală’ (dopya). Ei lipsesc în totalitate din manualele de istorie, nu mai apar în recensăminte încă din 1951 (când au fost doar înregistraţi inconsistent şi numiţi pur şi simplu ‘vorbitori slavi’) şi sunt abia menţionaţi în public. Majoritatea grecilor nici măcar nu ştiu că există”, a transmis BBC.

Această “estompare treptată” a fost unul dintre motivele lungii dispute a Greciei cu fosta republică iugoslavă, care acum se numeşte oficial Republica Macedonia de Nord, adaugă BBC.

Citește și: Socialiștii lui Dodon au câștigat alegerile din R.Moldova

Când prim-ministrul grec Alexis Tsipras s-a referit în timpul dezbaterii parlamentare la existenţa “slavomacedonenilor” în Grecia – în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial – el a încălcat un vechi tabu, notează ziarista Maria Margaronis.

BBC adaugă că este imposibil să se calculeze cu precizie numărul vorbitorilor slavi sau al descendenţilor etnicilor macedoneni în Grecia.

Canalul îl citează pe istoricul Leonidas Embiricos, care estimează că peste 100.000 încă trăiesc în Macedonia grecească, deşi doar între 10.000 până la 20.000 s-ar identifica în mod deschis ca membri ai unei minorităţi – şi mulţi alţii se mândresc că sunt naţionalişti greci.

Tags: Acordul de la PrespaAlexis Tsiprasatenadopyigreciamacedoneniminoritate macedoneanaNoua Democraţie (ND)
Categorii: Diaspora