X

Atena și Skopje își reafirmă dorinţa de a soluţiona disputa referitoare la viitoarea denumire a Macedoniei

Ministrul grec de externe, Nikos Kotzias, şi omologul său macedonean, Nikola Dimitrov, au reafirmat vineri dorinţa ţărilor lor de a soluţiona disputa ce durează de mult timp referitoare la viitoarea denumire a fostei republici iugoslave Macedonia, relatează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Miniştrii de externe, de interne şi ai transporturilor din Grecia, Macedonia, Albania şi Bulgaria au avut o reuniune de două zile în oraşul grec Salonic, în scopul unei mai strânse cooperări între aceste ţările în mai multe sectoare.

Citește și : Donald Trump afirmă că au fost stabilite data şi locul unde se va întâlni cu Kim Jong Un

Unul din principalele obiective ale celei de-a treia reuniuni ministeriale se referă la aderarea Albaniei şi a Macedoniei la Uniunea Europenă şi la pregătirea lor pentru cooperarea cu UE, a afirmat Kotzias într-un discurs rostit la reuniune, potrivit agenţiei naţionale de presă elene AMNA.

Unul dintre obstacolele-cheie din calea aderării Macedoniei la UE este disputa cu Atena izbucnită când fosta republică iugoslavă şi-a declarat independenţa în 1991 şi a ales denumirea de ”Macedonia”, care este şi numele unei provincii nordice a Greciei. Atena este îngrijorată de faptul că folosirea aceluiaşi nume de către statul vecin ar putea duce la revendicări teritoriale.

În ultimele luni, convorbirile sub egida ONU pentru rezolvarea disputei s-au intensificat. Pe 12 mai, emisarul special al ONU Matthew Nimetz, mediator în disputa referitoare la denumirea Macedoniei, va reveni la Atena pentru a participa la convorbirile cu Kotzias şi Dimitrov, potrivit ministrului grec.

Citește și : Spania : Parlamentul regional catalan a votat legea care permite alegerea preşedintelui regional în absenţă

Tags: greciaMacedoniaNikola DimitrovNikos KotziasUniunea Europenă
Categorii: Diaspora