Atentat dejucat în Columbia. ‘Timochenko’ a fost luat în vizor!

Publicat:

Autorităţile columbiene au anunţat duminică că au dejucat un atentat asupra liderului fostei gherile Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), Rodrigo Londono, zis “Timochenko”, urzit potrivit autorităţilor de la Bogota de foşti lideri rebeli care nu recunosc acordul de pace semnat în 2016 pentru a pune capăt unei jumătăţi de secol de conflict armat, relatează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele Ivan Duque a salutat într-un mesaj pe Twitter o “acţiune comună” a poliţiei şi a parchetului desfăşurată la Alcala, în departamentul Valle del Cauca, “datorită căreia a fost posibilă dejucarea unui atentat asupra lui Rodrigo Londono, preşedintele partidului FARC”, care s-a substituit gherilei dizolvate.


Citeşte şi: Evo Morales vrea să-şi facă miliţii armate în Bolivia

Un informator a avertizat autorităţile în privinţa unui “atac iminent” asupra lui Londono, în vârstă de 60 de ani, care locuia într-o fermă din Finlandia, în departamentul Quindio, le-a spus jurnaliştilor directorul poliţiei, Oscar Atehortua.

Poliţia a întărit imediat securitatea lui Rodrigo Londono şi sâmbătă, la un baraj rutier dintr-o regiune vecină, a reperat doi motociclişti a căror fizionomie corespundea descrierii furnizate de informator, a adăugat el.

Abordaţi de poliţie, suspecţii înarmaţi cu pistoale au deschis focul şi au fost ucişi în schimbul de focuri cu forţele de ordine.

Suspecţii “se aflau la ceva mai mult de un kilometru de proprietatea” lui Rodrigo Londono, a precizat directorul poliţiei. Unul dintre cei doi a fost identificat drept un luptător de gherilă care a luptat timp de 17 ani în rândurile FARC.

Potrivit directorului poliţiei, atacatorii erau membri ai unui grup disident din FARC condus de Hernan Dario Saldarriaga, supranumit El Paisa, care a condus timp de ani de zile comandoul de elită al fostei gherile.

Citeşte şi: Vulcanul La Cumbre din Galapagos a intrat în erupţie

Saldarriaga este unul dintre cei trei şefi ai unui grup rebel comunist care a anunţat o nouă rebeliune armată în Columbia în august 2019, condusă de fostul număr doi al FARC şi fost negociator în timpul negocierilor de pace Ivan Marquez.

Foştii rebeli semnatari ai acordului de pace au cerut în mai multe rânduri garanţii de securitate după moartea a zeci de foşti combatanţi din 2016. Potrivit autorităţilor, ei au fost ucişi de grupuri de traficanţi de droguri, de grupuri disidente ale FARC sau de membri ai gherilei Armata de eliberare naţională (ELN).

În 2019, 77 de foşti combatanţi au fost astfel ucişi, numărul cel mai mare de la semnarea acordului de pace, potrivit ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene Fostul preşedinte Donald Trump a sugerat vineri că Israelul ar trebui să lovească instalaţiile...

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a...

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.