Atentat la Nisa: Cererea de punere în libertate a unui condamnat franco-tunisian a fost respinsă

Publicat:

Curtea de apel din Paris a respins cererea de punere în libertate, în aşteptarea procesului, a franco-tunisianului Mohamed Ghraieb, aflat în greva foamei de la condamnarea sa pentru rolul jucat în atentatul de la Nisa, din 14 iulie 2016, informează AFP, potrivit agerpres.  

Instanţa a considerat că menţinerea în detenţie a lui Ghraieb constituie ”unicul mijloc” de a garanta prezenţa lui la procesul în apel.


Citește și : Zelenski anunţă noi sancţiuni împotriva sectorului financiar al Rusiei

În decizia luată miercuri, Curtea de apel din Paris arată că pedeapsa la care Ghraieb a fost condamnat în prima instanţă este ”de natură să incite la fugă” în Tunisia.

Judecătorii au estimat de asemenea că starea sănătăţii lui Mohamed Ghraieb, spitalizat în urma unei greve a foamei şi care a pierdut peste 20% din greutatea corporală în câteva săptămâni, nu este ”incompatibilă cu detenţia”.

”El este decis să continue greva foamei începută în 15 decembrie în semn de protest pentru nevinovăţia sa”, a declarat luni avocatul său, Vincent Brengarth.

Pe 14 iulie 2016, tunisianul Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, în vârstă de 31 de ani, a intrat cu un camion de 19 tone în mulţimea de pe Promenada Englezilor, adunată să asiste la focurile de artificii de ziua naţională a Franţei, aniversarea căderii Bastiliei. Autorul direct al atentatului a fost ucis pe loc de poliţişti, după ce a tras cu arma asupra lor.

În 13 decembrie anul trecut, Tribunalul special din Paris i-a condamnat marţi la pedepse între doi şi 18 ani de închisoare pe cei opt acuzaţi din procesul atentatului de la Nisa. Cea mai severă pedeapsă, de 18 de ani de închisoare – mai mare decât cea solicitată de procurori, de 15 ani – a fost pronunţată împotriva lui Mohamed Ghraieb şi Chokri Chafroud, găsiţi vinovaţi de ”asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni cu caracter terorist”.

Un alt treilea acuzat, Ramzi Arefa, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fără caracter terorist, precum şi pentru trafic de arme. Parchetul antiterorist ceruse 15 ani şi în cazul lui, dar risca chiar închisoarea pe viaţă, fiind recidivist, în urma unei condamnări pentru furt în 2014.

Ceilalţi cinci acuzaţi au fost găsiţi vinovaţi de trafic de arme sau asociere în vederea comiterii de infracţiuni, fără caracter terorist, fiind condamnaţi la pedepse de la doi la opt ani de închisoare.

Tribunalul a mai estimat în verdictul său că fapta comisă de Bouhlel a avut “o inspiraţie teroristă evidentă”, dar nu a putut fi evidenţiată nicio legătură cu o organizaţie teroristă, în pofida revendicării atentatului de către gruparea radicală Stat Islamic.

Citește și : Olaf Scholz va avea o întrevedere cu Biden în SUA

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.