Atenție la ciuperci! Autoritățile avertizează asupra unui val de intoxicații

Publicat:

Atenție la ciuperci! Autoritățile avertizează asupra unui val de intoxicații

Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul populației este în creștere, îndeosebi în perioada culegerii sezoniere a acestora.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, de la începutul anului, echipele AMU au acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital pe motiv de intoxicație cu ciuperci în rândul a 85 de persoane, 75 dintre acestea fiind transportate la spital, potrivit voceabasarabiei.md.


Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

În luna septembrie, în urma consumului de ciuperci, au fost afectați 31 de maturi și șase copii cu vârste de până la 12 ani. După acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, echipele AMU au transportat la instituțiile medicale spitalicești 31 de pacienți, dintre care 25 de adulți și șase minori.

Cazurile au fost înregistrate în următoarele localități:

  • Nord – 19 persoane: Bălți – 4; Fălești, Telenești, Drochia câte 3; Sângerei și Florești câte 2 și câte un caz la Edineț și Glodeni.
  • Centru – 10 persoane: Călărași și Ungheni câte 2 și câte un caz la Criuleni, Nisporeni, Hâncești, Dubăsari, Strășeni și Ialoveni.
  • mun. Chișinău – 6 persoane: Botanica – 3, Ciocana – 2, Râșcani – 1.
  • Sud – 2 persoane: câte un caz la Leova și Cimișlia.

Astfel, autoritățile reiterează faptul că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât în rândul maturilor, cât şi al copiilor, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului pot salva viaţa bolnavului.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

În caz de intoxicație oamenii sunt îndemnați să apeleze numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitate.

Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată trebuie să bea cât mai multă apă, circa trei litri, şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc. Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea va intensifica absorbția toxinelor în sânge).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Primar bătut de amantă cu fierul de călcat. Instanța i-a oferit ordin de protecție

Primar bătut de amantă cu fierul de călcat. Instanța i-a oferit ordin de protecție Un primar din județul Vaslui a cerut și a obținut protecția...

Cum ne pot pregăti de pensionare asigurările de viață și pensiile private

Cum ne pot pregăti de pensionare asigurările de viață și pensiile private Procesele demografice globale au schimbat esențial modul în care oamenii pot să se...

STUDIU – Modificări tulburătoare ale creierului la persoanele care și-au pierdut simțul mirosului în timpul COVID-19

STUDIU - Modificări tulburătoare ale creierului la persoanele care și-au pierdut simțul mirosului în timpul COVID-19 Un nou studiu publicat în Scientific Reports aruncă lumină...

Coordonatoarea ONU la Chișinău, Yeșim Oruç: „Voi apela la agențiile ONU pentru a identifica soluții și oportunități de sprijin pentru agricultura din Republica Moldova”

Coordonatoarea ONU la Chișinău, Yeșim Oruç: „Voi apela la agențiile ONU pentru a identifica soluții și oportunități de sprijin pentru agricultura din Republica Moldova” Vicepremierul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.