X

ATENȚIE! Pierderea mirosului, posibil simptom al coronavirusului

Pe lângă simptomele cunoscute până acum ale COVID-19 – febra, tusea, dispneea (greutate în respiraţie) -, medici ORL francezi avertizează asupra unui alt simptom asociat, în opinia acestora, bolii provocate de noul coronavirus: pierderea mirosului, informează sâmbătă AFP, potrivit agerpres.

Specialişti în otorinolaringologie (ORL) au observat în aceste ultime zile ”o recrudescenţă a cazurilor de anosmie”, a indicat vineri şeful Direcţiei pentru Sănătate din ministerul de resort, Jerome Salomon, în cadrul informării zilnice referitoare la situaţia pandemiei în Franţa. Este vorba despre o ”dispariţie bruscă a mirosului”, dar fără nas înfundat, iar câteodată însoţită de o dispariţie a gustului (ageuzie).

Citește și: Columbia intră în izolare generală obligatorie

Anosmia descrisă de mai multe persoane diagnosticate cu COVID-19 poate surveni în mod izolat sau împreună cu alte simptome asociate virusului.

În cazul anosmiei, ”trebuie să sunaţi la medicul de familie şi să evitaţi automedicaţia fără avizul specialistului”, a subliniat Jerome Salomon.

Acest simptom se întâlneşte cu toate acestea ”destul de rar” şi este observat ”în general” la pacienţi tineri, care dezvoltă forme ”mai puţin severe” ale bolii, a precizat directorul pentru Sănătate.

Societatea franceză de ORL a lansat vineri o alertă vizând recrudescenţa acestor cazuri, mesaj distribuit de medici pe reţelele de socializare.

“Există o legătură evidentă” între anosmie şi virus, a afirmat Jean-Michel Klein, preşedintele Consiliului naţional profesional al medicilor ORL, cu sediul la Paris. “Nu toate cazurile pozitive de COVID-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, fără inflamaţie, sunt COVID-19 pozitive”, a precizat specialistul pentru AFP.

Potrivit primelor cazuri urmărite de asociaţia profesională a medicilor ORL, pacienţii în cauză sunt mai degrabă tineri, cu vârste cuprinse între 23 şi 45 de ani.

Citește și: Coreea de Nord a tras două rachete balistice

“Persoanele care resimt anosmie, trebuie să se autoizoleze ca măsură de precauţie şi să poarte mască, chiar şi în cadru familial”, potrivit Jean-Michel Klein.

Spre deosebire de protocolul de tratament al unei anosmii clasice, medicul recomandă să nu fie administrată corticoterapie, ”care slăbeşte răspunsul imunitar”, sau o spălare a foselor nazale care ar risca să ”trimită virusul din mucoasa nazală în plămâni”.

Simptomul a fost remarcat şi de publicaţii germane şi americane, a subliniat Jean-Michel Klein.

Tags: ageuzieanosmiecoronaviruscovid-19frantagustJean-Michel KleinJérôme Salomonotorinolaringologie (ORL)pierderea mirosului
Categorii: Externe