X

Atenție! Se menține aerul poluat la Chișinău și Bălți

Atenție! Se menține aerul poluat la Chișinău și Bălți

Aerul se menține poluat în municipiile Chișinău și Bălți, avertizează specialștii din cadrul Agenției Mediului.

Citește și: Alertă meteo în Moldova! Sunt preconizate ploi puternice

În ultimele 24 de ore lipsa precipitațiilor, vântul îndeosebi slab, prezența inversiunii termice de la sol în orele nocturne și ale dimineții au contribuit la acumularea poluanților în aer.  Concentrația maximă momentană a depășit norma sanitară în mun. Chișinău pentru suspensii solide – de 1,4 ori, dioxid de azot – de 1,1-1,3 ori.

Totodată, în municipiul Bălți concentrația pentru dioxid de azot  a fost depășită de 1,1-1,3 ori. Concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită  în municipiul Chișinău pentru dioxid de azot –  de 1,3 ori, monoxid de azot – de 2,2 ori, fenol – de 1,3 ori, aldehidă formică – de 2,0 ori. La Bălți, pentru suspensii solide – de 1,2 ori, dioxid de azot – de 1,6 ori, aldehidă formică – de 1,3 ori.

Potrivit specialiștilor de profil, în intervalul 4 – 5 octombrie, influența frontului atmosferic, ploile prognozate și intensificările vântului vor contribui la dispersia poluanților din aer. Însă, formarea stratului de reținere în orele nocturne și ale dimineții, atenuarea vântului și izolat ceața slabă pot crea premise pentru majorarea concentrațiilor noxelor în aer.

Tags: aer poluatAgenția de MediuBalţichisinaupoluanți
Știrile zilei