X

Atitudinea germanilor faţă de relaţia cu SUA s-a deteriorat semnificativ (sondaj)

Atitudinea germanilor faţă de relaţiile în mod tradiţional apropiate ale ţării lor cu SUA s-a deteriorat semnificativ în ultimul an, arată rezultatele unui raport realizat de Fundaţia Koerber, cu sediul la Hamburg, prezentat marţi, transmite Xinhua, potrivit Agerpres.

Citând sondaje reprezentative întreprinse de Kantar Public Institute şi Pew Research Center pentru raportul său anual ‘The Berlin Pulse’ referitor la atitudinile în materie de politică externă, fundaţia scoate în evidenţă că relaţiile transatlantice par ‘să fi îngheţat’ în 2018.

Citește și : ONU: Migranţii de la graniţa cu Mexicul au dreptul de a solicita azil în SUA

În decurs de numai un an, procentul de respondenţi care sunt de părere că Germania ar trebui să coopereze mai puţin cu Statele Unite a crescut de la 34% la 47%. În acelaşi timp, aproape trei sferturi (73%) dintre cei intervievaţi au descris relaţiile transatlantice drept ‘foarte proaste’ sau ‘oarecum proaste’ şi au cerut Berlinului să-şi formuleze politica externă într-un mod mai independent de Washington (72%).

Comentând rezultatele anchetei, Nora Mueller, director executiv pentru afaceri internaţionale al Fundaţiei Koerber, a apreciat că germanii ‘devin, în mod clar, tot mai înstrăinaţi de partenerul lor cel mai important din afara Europei’.

De altfel, relaţiile cu SUA sub mandatul preşedintelui Donald Trump au fost identificate drept cea mai mare provocare externă cu care se confruntă Germania de 28% dintre respondenţi, în creştere de la 19% în 2017. Această problemă a fost plasată de respondenţi imediat după cea a politicii privind refugiaţii şi migranţii.

De la alegerea sa, Donald Trump a criticat în mod repetat excedentele comerciale ridicate şi de lungă durată ale Germaniei în relaţiile cu restul lumii, şi a cerut Berlinului să-şi majoreze cheltuielile de apărare.

Cel puţin în privinţa acestui ultim aspect, germanii par să împărtăşească viziunea preşedintelui american. Procentul de respondenţi care vor creşterea cheltuielilor de apărare a ajuns la 43% în 2018, faţă de 32% în 2017.

În paralel, sondajul a mai dezvăluit că majoritatea germanilor ar dori o distanţare de Marea Britanie după Brexit.

Citește și : Beneficiarii crizei dintre Ucraina şi Rusia sunt Vladimir Putin și Petro Poroşenko (analiză AFP)

Numai 31% au spus că Marea Britanie ar trebui să rămână un partener privilegiat şi special al Uniunii Europene după ce se va retrage din blocul comunitar, comparativ cu procentul de 65% care nu vor un tratament diferit pentru această ţară faţă de alte state din afara UE.

Tags: HamburgNora MuellerraportsondajSUA
Categorii: Diaspora