Au fost desemnați șefii principalelor instituții europene. Premierul Recean le transmite felicitări

La summitul de la Bruxelles, cei 27 de lideri ai statelor Uniunii Europene au nominalizat-o pe Ursula von der Leyen din Germania pentru al doilea mandat de cinci ani în funcția de președintă a Comisiei Europene. De asemenea, cei 27 de lideri naționali ai blocului comunitar l-au ales pe fostul premier portughez Antonio Costa în calitate de președinte al Consiliului European, iar pe prim-ministrul estonian – în calitate de șef al politicii externe a UE, transmite IPN.

Prim-ministrul Dorin Recean a transmis un mesaj de felicitare liderilor europeni. „Prin munca comună putem aduce Moldova la locul ei de drept în marea familie a țărilor membre ale Uniunii Europene. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a construi o Europă mai robustă, mai sigură și mai unită”, a subliniat prim-ministrul Republicii Moldova.


Citește și: România țintește două posturi de top la vârful UE

Mediafax.ro scrie că trioul a obținut un sprijin larg din partea liderilor, dar diplomații au declarat că premierul italian de dreapta Giorgia Meloni s-a abținut de la votul asupra lui von der Leyen şi a votat împotriva lui Costa și Kallas. Premierul ungar Viktor Orbán a votat împotriva unui al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen, s-a abținut la votul pentru Kaja Kallas ca șef al politicii externe a UE și a votat în favoarea lui Antonio Costa ca președinte al Consiliului European, a declarat un diplomat UE.

Nominalizarea lui Von der Leyen mai are nevoie de aprobarea Parlamentului European în cadrul unui vot secret.

La conducerea Parlamentului European va rămâne Roberta Metsola.