Audiențele la Parlament sunt lipsite de transparență

Publicat:

Audiențele la Parlament sunt lipsite de transparență

Audiențele la Parlament, deși au ca scop interacțiunea directă deputat-cetățean, rămân în continuare un instrument lipsit de transparență. Declarațiile au fost făcute de reprezentanții Asociației Promo-LEX, în contextul elaborării celui de-al doilea Raport anual de monitorizare a activității Parlamentului.

Promo-LEX a precizat că, în perioada august 2022 – iulie 2023, din totalul de 89 de deputați care au cont pe Facebook, doar 33 au informat cetățenii despre programul de audiență pe paginile lor, transmite IPN.


Citeşte şi: Sute de ucraineni au fugit în România din cauza mobilizării

În timp ce programul audiențelor, inclusiv al deplasărilor în teritoriu, a fost reflectat în 190 de postări, alte interacțiuni și discuții cu cetățenii, inclusiv cele pe linie de partid, au fost reflectate într-un număr aproape dublu de postări – 345.

Audiențele la Parlament sunt lipsite de transparență

„Promo-LEX consideră că toate activitățile desfășurate de aleșii poporului trebuiau să fie reflectate de o manieră transparentă. Or, în exercitarea mandatului deputații sunt în serviciul poporului, prin urmare informarea cetățenilor reprezintă o condiție esențială pentru exercitarea în mod transparent a atribuțiilor de bază. Iar audiențele, ca mecanism de comunicare a deputatului cu cetățeanul, trebuie să fie delimitate de celelalte discuții și interacțiuni, întrucât scopul audienței este soluționarea problemei cetățeanului”, se arată într-un comunicat de presă.

Audiențele la Parlament sunt lipsite de transparență

Astfel, pentru a asigura transparența audiențelor și a spori accesibilitatea cetățenilor la acestea, Promo-LEX recomandă conducerii Parlamentului să examineze posibilitatea de informare în prealabil a cetățenilor despre audiențele planificate atât la sediul Legislativului, cât și în teritoriu.

Este recomandabilă asigurarea contabilizării și evidenței audiențelor, precum și informarea activă despre audiențele desfășurate de către toți aleșii poporului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Începutul noului an școlar în siguranță: IGP anunță măsuri de securitate intensificate în apropierea școlilor

Începutul noului an școlar în siguranță: IGP anunță măsuri de securitate intensificate în apropierea școlilor În contextul începutului noului an școlar, Inspectoratul General al Poliției...

Iohannis, întrebat ce va face din decembrie: ‘Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului’

Iohannis, întrebat ce va face din decembrie: 'Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului' Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că sfârşitul mandatului...

Maia Sandu, mesaj de felicitare la început de an școlar: ‘Vă îndemn să nu ne oprim niciodată din învățare!’

Maia Sandu, mesaj de felicitare la început de an școlar: 'Vă îndemn să nu ne oprim niciodată din învățare!' Președinta Maia Sandu a adresat astăzi...

Câmpuri care se aliniază recomandărilor pentru cultivarea în condiții de secetă, vizitate de ministrul agriculturii

Câmpuri care se aliniază recomandărilor pentru cultivarea în condiții de secetă, vizitate de ministrul agriculturii Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a întreprins joi o vizită de lucru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.