Audienţele papei Francisc, anulate până pe 18 iunie ‘ca măsură de precauţie’

Publicat:

Audienţele papei Francisc, operat miercuri la Roma din cauza unei hernii abdominale, au fost anulate până pe 18 iunie “ca măsură de precauţie”, a anunţat biroul de presă al Sfântului Scaun, citat de AFP, potrivit agerpres

Intervenţia sub anestezie generală suferită de papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, era încă în curs de desfăşurare la mijlocul după-amiezii de miercuri, iar suveranul pontif va avea nevoie de “mai multe zile” de spitalizare.


Citește și : Cancelarul Scholz l-a plimbat pe Macron prin Potsdam – VIDEO

După ce a prezidat ca în fiecare săptămână audienţa generală din Piaţa Sfântul Petru şi a salutat mulţimea de credincioşi la bordul Papamobilului său, liderul de la Vatican a fost condus sub escorta Poliţiei la spitalul Gemelli spre sfârşitul dimineţii, situat în nord-vestul capitalei italiene.

Intervenţia chirurgicală constă într-o laparotomie (incizie în abdomen) şi plasarea unei proteze.

“Operaţia, organizată în ultimele zile de echipa medicală care îl asistă pe Sfântul Părinte, a devenit necesară din cauza unei hernii abdominale care provoacă sindroame subocluzive recurente, dureroase şi pe cale de agravare”, a precizat într-un comunicat directorul departamentului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat şi numărul 2 în ierarhia de la Vatican, a precizat că operaţia nu implică “nici o vacanţă, nici o înlocuire temporară a papei în exercitarea funcţiilor sale”.

După operaţie, papa îşi va relua funcţiile “chiar şi de pe patul de spital”, a explicat el în faţa jurnaliştilor. “În cazul unor dosare urgente, ele îi vor fi aduse la spitalul Gemelli”.

Antecedente medicale

Marţi, liderul Bisericii Catolice s-a deplasat la Spitalul Gemelli pentru a fi supus unor “examene medicale”, însă Vaticanul nu a precizat natura acestora.

În iulie 2021, episcopul Romei a fost spitalizat pentru 10 zile în acelaşi spital pentru o colectomie stângă, constând în extirparea unei părţi din colon.

Papa Francisc a dezvăluit apoi că a avut “sechele” după anestezie, care l-au făcut să amâne deocamdată o operaţie la genunchi, din cauza cărora este în suferinţă de mai multe luni.

În ianuarie, a anunţat că suferă de diverticulită, o inflamaţie a diverticulelor, mici hernii care se formează în pereţii aparatului digestiv.

Operat la plămâni la vârsta de 21 de ani, afectat de probleme la şold şi genunchi, papa Francisc, ales în 2013, este constrâns cu regularitate să îşi uşureze agenda de lucru din cauza problemelor sale de sănătate, care alimentează îngrijorări şi speculaţii.

La sfârşitul lunii martie, suveranul pontif a revenit la Spitalul Gemelli din cauza unei infecţii respiratorii, care a necesitat un tratament cu antibiotic timp de trei zile.

În urmă cu două săptămâni, într-un interviu acordat televiziunii de limbă spaniolă Telemundo, papa a dezvăluit că acea pneumonie a fost “tratată la timp”. “Dacă aş fi aşteptat câteva ore în plus, situaţia ar fi putut fi mult mai gravă”, a recunoscut suveranul pontif.

Călătorii şi agendă încărcată

După operaţia sa de miercuri, el urmează să se odihnească la cel de-al doilea etaj al Spitalului Gemelli, rezervat papilor, în aceeaşi cameră pe care a folosit-o de mai multe ori şi Ioan Paul al II-lea.

Jorge Bergoglio suferă şi din cauza unor dureri cronice la genunchi, care îl obligă să se deplaseze într-un scaun cu rotile sau cu ajutorul unui baston.

În ultimele luni, speculaţiile despre eventualitatea unei demisii şi despre succesiunea sa au devenit tot mai intense.

Papa Francisc a declarat de mai multe ori că ar putea să demisioneze – la fel ca predecesorul său, Benedict al XVI-lea, decedat în decembrie 2022 – dacă starea lui de sănătate se va înrăutăţi foarte mult, însă a afirmat recent că această ipoteză nu este de actualitate.

Citește și : Ruşii se pregătesc de tot ce-i mai rău: Construiesc un adăpost antiatomic la Moscova

În pofida acestor alerte medicale repetate, papa Francisc şi-a păstrat o agendă încărcată şi un ritm de lucru susţinut, participând uneori la 10 întruniri în cursul unei singure dimineţi.

El continuă şi să călătorească: papa urmează să ajungă în Portugalia la începutul lunii august, în Mongolia la începutul lui septembrie şi în Franţa, la Marsilia, pe 23 septembrie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.