X

Audierile pentru extrădarea în Rusia unui israelian acuzat de trafic de organe vor începe la 21 februarie în Cipru

Audierile pentru extrădarea în Rusia a unui israelian acuzat că este creierul unei reţele internaţionale de trafic de organe vor începe la 21 februarie în Cipru, unde el a fost arestat, a decis luni tribunalul din Larnaca (sud), relatează AFP.

Moshe Harel, arestat la sfârşitul lunii decembrie pe aeroportul din Larnaca, va rămâne în detenţie provizorie până la data respectivă, au decis judecătorii, conform agerpres.

Acest agent de turism în vârstă de 70 de ani suspectat de a fi condus o reţea internaţională de trafic de organe ce opera în Kosovo, în Rusia şi alte ţări din Europa de Est şi Asia Centrală între 2006 şi 2010, face obiectul unor mandate internaţionale de arestare emise de Moscova şi Pristina.

Citește și : Aeroportul din Madrid, închis temporar din cauza unei furtuni de zăpadă

Cipru, care nu recunoaşte Kosovo, a decis să acţioneze în baza cererii de extrădare ruse emise în 2017 pentru fapte săvârşite în 2006.

Potrivit procurorului, Marina Spiliotopolou, documentele ruseşti au fost primite şi Ministerul cipriot al Justiţiei şi-a dat acordul pentru ca audierile să înceapă la 21 februarie. Martori vor fi chemaţi la bară.

Moshe Harel este acuzat mai ales că a organizat peste 30 de prelevări de rinichi şi transplanturi ilegale în clinica Medicus din apropiere de Pristina, închisă în 2008 când a izbucnit scandalul, potrivit Parchetului din Kosovo. El este căutat de justiţia kosovară din 2010, potrivit aceleiaşi surse.

În 2013, un tribunal european în Kosovo a condamnat cinci medici kosovari la opt ani de închisoare pentru trafic de organe. Curtea Supremă din Kosovo a anulat acest verdict în 2016 şi a dispus începerea unui nou proces care este în curs de desfăşurare.

Donatorilor, recrutaţi din Europa sau din Asia Centrală, li se promitea circa 15.000 de euro pentru fiecare, în timp ce destinatarii de organe, mulţi dintre ei israelieni, erau dispuşi să plătească până la 100.000 de euro fiecare pentru o astfel de intervenţie chirurgicală.

Actul de acuzare îl numeşte pe Moshe Harel drept creierul reţelei, în timp ce un medic turc, Yusuf Ercin Sonmez, încă fugar, este suspectat că a efectuat transplanturi de organe.

Într-un raport publicat în 2011 privind un presupus trafic de organe organizat în timpul războiului din Kosovo (1998-99) de către gherila separatistă kosovară, raportorul Consiliului Europei, Dick Marty, s-a referit la o legătură între acest trafic din timpul conflictului şi “cazul contemporan” al clinicii Medicus.

Un tribunal special format din judecători şi procurori internaţionali, înfiinţat la Haga în urma “raportului Marty”, este aşteptat să anunţe primele sale inculpări în viitorul apropiat.

Tags: arestAsia CentralăCiprueuropaKosovoLarnacaMoshe Harelrusia
Categorii: Știrile zilei