Audrey Azoulay, fost ministru francez al Culturii, aleasă în funcţia de director general al UNESCO

Publicat:

Audrey Azoulay, în vârstă de 49 de ani, fost ministru al Culturii în Franţa, a fost aleasă vineri în funcţia de director general al UNESCO, devansându-l pe contracandidatul ei din Qatar, Hamad Al-Kawari, informează AFP. 

Audrey Azoulay a obţinut 30 de voturi, iar adversarul ei 28 de voturi, din partea celor 58 de membri ai Comitetului Executiv al UNESCO. Alegerea lor va trebui să fie însă validată şi de conferinţa generală a statelor membre pe 10 noiembrie.


___

Audrey Azoulay, politician de stânga, născută într-o familie franco-marocană şi a cărei copilărie a fost marcată de lecturi diverse, specialist în cinematografie, a fost aleasă vineri în funcţia de director general al UNESCO. Ea a fost ministru al Culturii într-un guvern socialist al Franţei, timp de un an şi trei luni, până în mai 2017, informează AFP.

Şi-a depus candidatura la şefia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) in extremis, în luna martie, considerând că “Franţa este foarte ‘legitimă’ în privinţa culturii, a educaţiei şi a ştiinţelor”.

În timpul campaniei sale, l-a citat adeseori pe politicianul francez Leon Blum (1872-1950), o personalitate a socialismului, potrivit căruia UNESCO ar trebui să fie “conştiinţa Naţiunilor Unite”.

Audrey Azoulay s-a consacrat pe deplin alegerilor pentru funcţia de director general al UNESCO abia după ce a părăsit funcţia de ministru al Culturii, în urma victoriei repurtate în luna mai de Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale din Franţa.

A fost desemnată ministru al Culturii în februarie 2016. A fost o nominalizare surprinzătoare, întrucât Audrey Azoulay, o apropiată a preşedintelui de atunci al Franţei, Francois Hollande, era puţin cunoscută de publicul larg şi nu avea experienţă politică.

Audrey Azoulay s-a născut pe 4 august 1972 la Paris, într-o familie de evrei marocani, originară din Essaouira. Tatăl ei este bancherul şi politicianul Andre Azoulay, consilier al actualului rege al Marocului, dar şi al tatălui acestuia, fostul rege Hassan al II-lea. Mama ei este scriitoarea Katia Brami. Familia ei a fost profund implicată în cultura cărţilor şi a dezbaterilor.

Se poate mândri cu un CV impresionant: a absolvit Ecole Nationale d’Administration, care formează elitele franceze, a obţinut o diplomă de masterat în gestiunea organizaţiilor la Universitatea Paris Dauphine şi o alta la universitatea britanică Lancaster, a absolvit celebra facultate de ştiinţe politice (Science-Po) din Paris. A lucrat în timpul studiilor sale universitare în sectorul bancar, o experienţă despre care a spus însă că a “detestat-o”. A fost apoi magistrat la Curtea de Conturi, după ce a ocupat mai multe funcţii în Direcţia Mass-Media din cadrul Ministerului Culturii din Franţa.

S-a angajat la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa, în calitate de director financiar, în 2006, înainte de a deveni, din 2011 până în 2014, numărul doi în ierarhia acestui organism însărcinat cu implementarea sistemului de finanţare a creaţiei cinematografice franceze.

Excepţia culturală

“Este o femeie strălucită şi plină de pasiune, o prietenă a artiştilor şi a creaţiei”, a declarat în 2014 Frederique Bredin, preşedintele CNC.

“Ceea ce m-a construit cel mai mult în sens profesional a fost cinematografia”, spunea Audrey Azoulay, care a apărat cu fermitate excepţia culturală franceză – concept din dreptul internaţional şi politica culturală – în faţa giganţilor americani din acest domeniu de activitate.

Cu un temperament energic şi o personalitate considerată uneori “jucăuşă”, Audrey Azoulay a fost numită în august 2014 în funcţia de consilier al preşedintelui Francois Hollande pentru Cultură şi Comunicare.

L-a consiliat pe fostul preşedinte francez în dosare diverse, precum protejarea drepturilor de autor pe internet, însoţindu-l adeseori şi la evenimente culturale.

Deşi a petrecut un timp relativ scurt în calitate de ministru al Culturii, făcând în principal campanie pentru promovarea bilanţului cultural al preşedintelui Hollande, a reuşit totuşi să obţină de la şeful statului o creştere a bugetului acestui minister în septembrie 2016, în contextul în care acesta fusese drastic redus în anii precedenţi.

La sosirea sa în minister, spre deosebire de Fleur Pellerin, o specialistă în industria online care o precedase în acest post, Audrey Azoulay nu părea să fie suficient de “conectată”: nu avea niciun cont oficial pe reţelele de socializare. Acest aspect a fost însă corectat foarte repede.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat Emoții puternice pentru un cuplu din stânga Nistrului,...

Oamenii lui Șor de la Orhei au ignorat comemorarea victimelor deportărilor staliniste

Oamenii lui Șor de la Orhei au ignorat comemorarea victimelor deportărilor staliniste Autoritățile municipale din Orhei nu au dorit să comemoreze azi victimele deportărilor sovietice...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.