Aung San Suu Kyi a fost SUSPENDATĂ din Comunitatea Premiului Saharov

Publicat:

Conferinţa preşedinţilor din Parlamentul European (PE) a decis joi să o suspende oficial pe Aung San Suu Kyi din Comunitatea Premiului Saharov, distincţie acordată de legislativul european, indică un comunicat al PE, preluat de agerpres.

Decizia luată de Conferinţa preşedinţilor (ce îi reuneşte pe preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice europarlamentare) de a o exclude pe Aung San Suu Kyi din toate activităţile Comunităţii Premiului Saharov este un răspuns la eşecul său de a lua măsuri şi la acceptarea de către ea a crimelor contra comunităţii rohingya din Myanmar.


Citește și: 900.000 de oameni au pierdut lupta cu coronavirusul

Comunitatea Premiului Saharov conectează eurodeputaţi, laureaţi Saharov şi societatea civilă în scopul sporirii cooperării privind drepturile omului, în Bruxelles şi pe plan internaţional. Ea serveşte drept canal de comunicare care le permite laureaţilor Premiului Saharov şi Parlamentului European să acţioneze în comun în cazuri de încălcare a drepturilor omului.

În 1990, Parlamentul European i-a acordat Premiul Saharov liderei opoziţiei birmaneze Aung San Suu Kyi, considerată un simbol al luptei pentru democraţie din ţara sa. Un an mai târziu, ea a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Citește și: Reuniune de urgență UE-Londra privind un proiect de lege controversat

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, decernat anual şi în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 1988 de Parlamentul European, iar primul laureat a fost Nelson Mandela. Este acordat celor care au o contribuţie excepţională în lupta pentru drepturile omului în întreaga lume. Premiul, numit în onoarea fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European.

Nominalizările pentru acest premiu pot fi făcute de grupurile politice din Parlamentul European sau de cel puţin 40 de eurodeputaţi. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grosu, după bombardamentele Rusiei asupra unui spital pentru copiii din Kiev: Genocidul trebuie pedepsit

Grosu, după bombardamentele Rusiei asupra unui spital pentru copiii din Kiev: Genocidul trebuie pedepsit Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a condamnat atacul Rusiei asupra unui spital...

Cod galben de PERICOL de incendiu

Cod galben de PERICOL de incendiu Meteorologii anunță Cod galben de incendiu, valabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Avertizarea intră în vigoare de astăzi,...

Şeful diplomaţiei europene: Rusia că ‘ia fără milă drept ţină civilii ucraineni’

Şeful diplomaţiei europene: Rusia că 'ia fără milă drept ţină civilii ucraineni' Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a acuzat Rusia că ''ia fără milă drept...

Creștere semnificativă a serviciilor de roaming bilateral între R.Moldova și România, constatată în 2023

Creștere semnificativă a serviciilor de roaming bilateral între R.Moldova și România, constatată în 2023 Pe parcursul anului trecut, s-a înregistrat o creștere semnificativă a serviciilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.