Aurora boreală ar putea fi vizibilă din nou, la începutul lunii iunie. Ce spun oamenii de știință

Publicat:

Aurora boreală ar putea fi vizibilă din nou, la începutul lunii iunie. Ce spun oamenii de știință

Pata solară care a provocat în luna mai aurora boreală, care a fost vizibilă și în Moldova, va fi în curând din nou îndreptată spre Pământ. Ea ar putea reapărea la sfârșitul lunii mai-începutul lunii iunie, potrivit Live Science.

Deoarece soarele se rotește pe axa sa o dată la 27 de zile, pata solară a dispărut din vedere aproximativ o săptămână mai târziu, dar nu a încetat să producă erupții solare.


Pe 20 mai, a emis o erupție solară evaluată ca X12, cea mai puternică din septembrie 2017. A fost observată de nava spațială Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene, scrie publicația citată.

AR3664/AR13664 devine acum vizibil din nou pe măsură ce soarele se rotește – și va fi din nou orientat spre Pământ în timpul lunii noi din 6 iunie.

„Se va alinia frumos”, a declarat Ryan French, un fizician solar la Observatorul Național Solar (NSO) din Boulder, Colorado.

Luna Nouă din 6 iunie răsare la exact 27 de zile după 10 mai, așa că trebuie să fiți atenți câteva nopți înainte și după această dată – în cazul în care se repetă activitatea geomagnetică extremă de luna trecută, mai scrie Live Science.

„Dacă aurorele sunt vizibile în apropierea dumneavoastră, va trebui să vă îndepărtați de norii întunecați și de luminile orașului pentru a le putea vedea. Chiar și după luna nouă din iunie, s-ar putea să mai existe și alte șanse de a prinde aurora lângă tine anul acesta. Petele solare apar cu o frecvență mai mare – și declanșează erupții solare mai puternice – în timpul vârfului ciclului de activitate de 11 ani al soarelui, cunoscut sub numele de maxim solar”, susțin oamenii de știință.

Aurora boreală a fost vizibilă din România, pe 11 mai 2024, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani.

Fenomenul a putut fi urmărit cu ochiul liber, înspre nord, mai ales din afara oraşelor, în zone care nu sunt afectate de poluarea luminoasă.

„S-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o. Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde – la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr“, a precizat pentru Agerpres Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”,

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.