Australia a ordonat o anchetă asupra combaterii extremismului

Publicat:

Australia a ordonat miercuri declanşarea unei anchete asupra modalităţilor de luptă împotriva violenţei extremiste, după ce a presat guvernul să fie mai bine înarmat pentru a contracara ameninţarea în creştere a extremei drepte, informează AFP, potrivit agerpres.

Comisia parlamentară pentru informaţii şi securitate şi-a anunţat decizia decizia de a examina progresele mişcărilor radicale şi ameninţarea pe care acestea o reprezintă pentru australieni.


Citeşte şi: Un tânăr de 18 ani plănuia un atac terorist în Australia

Până acum, ministrul australian de interne Peter Dutton a împiedicat această comisie să se concentreze exclusiv asupra noii ameninţări teroriste provenind de la extrema dreaptă. Dimpotrivă, el i-a ordonat să-şi extindă câmpul de acţiune asupra grupărilor islamiste.

Acest anunţ intervine la o zi după concluziile unei anchete asupra atacurilor de anul trecut din Noua Zeelandă care au vizat moschei în Christchurch şi s-au soldat cu moartea a 51 de enoriaşi, ucişi de un adept australian al doctrinei privind supremaţia rasei albe.

În acest raport a fost subliniat faptul că serviciile de informaţii s-au concentrat într-un mod necorespunzător asupra islamului radical, neglijând ameninţarea teroristă reprezentată de extremiştii de dreapta.

Kristina Keneally, purtătoare de cuvânt a opoziţiei pentru probleme interne ale Australiei şi care a făcut presiuni pentru demararea acestei anchete, a declarat că ţara dispune deja “de un set complet de instrumente antiteroriste” pentru a răspunde la ameninţarea pe care o reprezintă islamismul radical, dar că este necesară o examinare “pentru a determina dacă acestea sunt adaptate ameninţării pe care o constituie extremismul de dreapta”.

Citeşte şi: Japonia vrea să instaleze un sistem antirachetă american pe navele sale de război

În ultimii ani, extrema dreaptă a reprezentat o ameninţare tot mai mare în Australia. În septembrie, înalţi responsabili ai serviciilor de informaţii au declarat că 40% din munca lor s-a concentrat pe extrema dreaptă, comparativ cu 15% în 2016.

Miercuri, poliţia a arestat un australian de 18 ani care a făcut căutări pentru a învăţa să facă bombe şi pentru a-şi procura “material neonazist, suprematist şi antisemit” de pe internet.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

David Popovici, asigurat financiar pe viață: Câți bani va primi în fiecare lună, după ce se va retrage

David Popovici, asigurat financiar pe viață: Câți bani va primi în fiecare lună, după ce se va retrage David Popovici și-a asigurat pe viață veniturile...

Incident armat la Ruseștii Noi: Două persoane au fost ucise

Incident armat la Ruseștii Noi: Două persoane au fost ucise Doi bărbați de 53 și 55 de ani din localitatea Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, au...

JO 2024. Cu cât contribuie Jocurile Olimpice la creșterea economică a Franței

JO 2024. Cu cât contribuie Jocurile Olimpice la creșterea economică a Franței Jocurile Olimpice de la Paris vor stimula creşterea economiei Franţei în trimestrul trei...

R. Moldova este statul din Europa cu cea mai mare scădere a populației. Din 1990, am pierdut aproape o treime din cetățeni

R. Moldova este statul din Europa cu cea mai mare scădere a populației. Din 1990, am pierdut aproape o treime din cetățeni R. Moldova este...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.