X

Australia: Atacurile teroriste care vizează ‘ţinte uşoare’ sunt greu de prevenit

Un ministru australian a declarat luni că viitoarele incidente teroriste care implică un singur atacator ce vizează o “ţintă uşoară” vor fi dificil de oprit în pofida securităţii mai mari, relatează dpa, potrivit agerpres.

Ministrul de interne Peter Dutton a făcut aceste declaraţii luni după un atac inspirat de Statul Islamic de săptămâna trecută de la Melbourne, în care au murit două persoane, inclusiv atacatorul.

Citeşte şi: Un avion american de vânâtoare s-a prăbuşit în Marea Filipinelor – FOTO

Hassan Khalif Shire Ali, de 30 de ani, născut în Somalia, şi-a aruncat în aer maşina înainte de a înjunghia mortal un bătrân şi a răni alţi doi oameni vineri, în cartierul central de afaceri din al doilea oraş ca mărime din Australia.

Poliţia l-a împuşcat pe Shire Ali şi el a murit mai târziu din cauza rănilor suferite. Ali era cunoscut autorităţilor, inclusiv serviciilor de informaţii, şi paşaportul său a fost anulat în 2015 din cauza preocupărilor că va încerca să plece în Siria pentru a lupta alături de combatanţii Statului Islamic.

Peter Dutton a declarat luni că nu exista nicio dovadă disponibilă pentru serviciile australiene de informaţii că Ali pregătea un atac iminent.

“Ai o ţintă uşoară care este un loc de adunare în masă şi ai un nivel de sofisticare scăzut, precum cineva care pune mâna pe un cuţit de bucătărie, este ceva foarte greu de oprit dacă nu ai dovezi directe”, a declarat Dutton pentru postul australian ABC.

El a adăugat că astfel de atacuri au devenit mai greu de oprit “pentru că mulţi terorişti comunică prin aplicaţii de mesagerie criptate şi serviciile nu sunt capabile să acceseze informaţia”.

Citeşte şi: Un oficial al ministerului de externe iranian, condamnat la 10 ani de închisoare pentru spionaj

Anterior în cursul acestui an, Australia a propus o lege care va obliga companiile tehnologice precum Apple şi Facebook să furnizeze acces la datele private criptate legate de activităţile suspectate că ar fi ilegale.

Legea, care a fost criticată de opoziţie şi de militanţii pentru respectarea dreptului la viaţa privată, este încă în Parlament.

În urma atacului de vineri Dutton a cerut mai multă supraveghere, afirmând că nouă din zece ţinte ale agenţiei folosesc servicii de mesagerie criptată.

El a mai dezvăluit că serviciile australiene de informaţii au peste 400 de persoane de prioritate înaltă pe lista lor de supraveghere şi au oprit 14 atacuri în ultimii patru ani.

Unul dintre cele mai importante comploturi dejucate a fost un plan de a arunca în aer un zbor de la Sydney la Abu Dhabi folosind o bombă deghizată într-o maşină de tocat în 2017.

Între timp, zeci de mii de dolari au fost strânşi pentru un om fără locuinţă care a încercat să ajute poliţia în timpul atacului mortal.

Michael Rogers, poreclit “Trolleyman”, a folosit un cărucior pentru cumpărături pentru a intra în plin în atacatorul cu cuţitul, în timp ce doi poliţişti încercau să-l dezarmeze.

Peste 110.000 de dolari australieni (79.000 de dolari americani) i-au fost donaţi bărbatului de 46 de ani până luni dimineaţă pe o pagină GoFundMe intitulată “Nu toţi eroii poartă pelerină”. Strângerea de fonduri a fost lansată sâmbătă de organizaţia caritabilă Melbourne Homeless Collective.

Citeşte şi: Un autobuz plin cu juniorii unei echipe de fotbal din Peru a căzut într-o prăpastie. Şapte oameni au murit

Comisarul adjunct al poliţiei din statul australian Victoria, Shane Patton, a declarat că ajutorul lui Rogers a fost “foarte apreciat” de poliţie.

“Nu există nicio îndoială că a acţionat curajos”, a declarat Patton pentru postul de radio ABC.

Mai târziu, şeful poliţiei din Victoria, comisarul Graham Ashton a declarat că deşi bărbatul a acţionat din instinct, intervenţia sa ar fi putut duce la un rezultat tragic.

“Din fericire în acest caz, nu s-a întâmplat”, a declarat Ashton luni pentru postul de radio 3AW din Melbourne. “Cred că încerca să sprijine poliţia în propriul mod, aşa că nu am încercat să-i reproşez acest lucru în weekend”, a adăugat el.

Membrii familiei lui Shire Ali au declarat pentru media locale că ar fi suferit de probleme de sănătate mintală înainte de atac, dar poliţia din Victoria a precizat că nu a descoperit “nicio dovadă oficială” a acestui lucru.

Premierul australian Scott Morrison a declarat luni că Shire Ali a fost “un terorist” şi că problemele de sănătate mintală au fost doar “o scuză”.

Tags: atac teroristaustraliamelbourneMichael RogersPeter DuttonShire AliVictoria
Categorii: Știrile zilei