Australia cântăreşte tacticile pentru reducerea numărului de crocodili

Publicat:

Australia cântăreşte tacticile pentru reducerea numărului de crocodili

Un crocodil de apă sărată, galben-verzui cu pete maronii, stă în mare parte scufundat în apele noroioase ale unui râu australian, doar ochii săi în nuanţe de ocru fiind vizibili deasupra botului triunghiular, în timp ce îşi caută prada. Când o astfel de reptilă a ucis-o pe fiica lui Charlene O’Sullivan, în urmă cu 15 ani, primul ei gând a fost că fiecare dintre aceşti prădători ar trebui ucis sau capturat în oraşul ei natal, Darwin, pentru a-i scuti pe alţii de o suferinţă similară. În prezent, ea preferă o măsură mai puţin drastică: educaţia, relatează marţi Reuters.

“Iniţial, am susţinut probabil îndepărtarea fiecărui crocodil”, a spus O’Sullivan, a cărei fiică Briony avea 11 ani când a fost capturată de o astfel de reptilă în timp ce înota cu prietenii, în 2009, potrivit stiripesurse.


Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

“Dar, dacă elimini un crocodil dintr-un pârâu sau dintr-un curs de apă navigabil, altul va veni în loc”, a precizat fosta agentă imobiliară.

“Trebuie să respectăm mediul în care ne aflăm, să ştim că sunt acolo şi să ne gândim bine la situaţia în care ne punem”, a adăugat ea.

Schimbarea de mentalitate a lui O’Sullivan este emblematică pentru o dezbatere din ce în ce mai extinsă în nordul tropical al Australiei, unde vânătoarea fără restricţii aproape a condus la eradicarea crocodililor de apă sărată până în 1970. Doar prin reguli stricte de conservare numărul lor a crescut de atunci.

În prezent, autorităţile fac demersuri – de la mesaje proactive până la îndepărtarea fizică a animalelor – pentru reducerea frecvenţei atacurilor, după 18 astfel de evenimente la nivel naţional petrecute de la începutul anului 2023, cinci dintre acestea fatale, potrivit bazei de date CrocAttack.

Acest lucru trebuie făcut fără a ameninţa supravieţuirea unei specii asociată cu economia şi identitatea regiunii australiene “Top End”, o parte cheie a industriei turistice de 1,5 miliarde de dolari australieni (980 de milioane de dolari americani) din Teritoriul de Nord.

În ultimele două luni, crocodilii au ucis o fată aborigenă în Teritoriul de Nord şi un medic, în statul vecin Queensland.

Însă, chiar şi o cotă modestă de sacrificare, dezvăluită în aprilie, i-a alertat pe conservatori, pe aborigeni şi pe proprietarii de afaceri din domeniul turismului.

Guvernul plănuieşte să îndepărteze anual 1.200 de crocodili dintr-o populaţie estimată la 100.000 de exemplare.

Statul Queensland, care estimează că găzduieşte 30.000 de exemplare, a crescut miza în acest an, declarând că va încerca să ţină animalele la distanţă împuşcându-le cu gloanţe de cauciuc nefatale.

Astfel, a fost refuzată recomandarea formulată de cercetătorul-şef al statului în urmă cu trei ani, de a fi luată în considerare prinderea sau uciderea animalelor mai mari.

A da frâu liber crocodililor ar duce la decese, a declarat Hugh Possingham, fost cercetător-şef din Queensland, al cărui studiu din 2021 a vizat animale de peste 2,4 metri lungime. “Eliminarea tuturor crocodililor este, de asemenea, ridicolă”, a adăugat el.

Autorităţile din domeniul conservării din Australia de Vest, care găzduieşte câteva mii de crocodili de apă sărată, au exclus sacrificarea, a declarat un purtător de cuvânt, adăugând că nu există dovezi ştiinţifice că aceasta ar reduce riscul de atacuri.

Însă, pentru Teritoriul de Nord, decorul filmului cu cele mai mari încasări din Australia, “Crocodile Dundee”, şi cu cel mai mare raport între crocodili de apă sărată şi oameni din lume, campaniile de conştientizare nu mai sunt suficiente, potrivit guvernului local.

Cei 250.000 de oameni care locuiesc în regiune ar putea fi în curând depăşiţi numeric de aceste animale, al căror număr a explodat cu 3.000% în 50 de ani, conform autorităţilor.

Acest lucru îi deranjează pe cei care lucrează şi trăiesc lângă crocodili. “Noul plan al Teritoriului de Nord este complet inutil, risipitor şi potenţial periculos”, a spus Brandon Sideleau de la Universitatea Charles Darwin, care a lansat baza de date CrocAttack.

Ar putea chiar să ducă la o creştere a numărului de atacuri, dacă acest lucru ar face publicul să creadă că zonele anterior interzise devin sigure, a adăugat el.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Tony Blums, proprietarul atracţiei turistice Original Adelaide River Jumping Crocodile Cruises, consideră că o mai bună educaţie publică ar aduce un beneficiu mai mare.

Tibby Quall, un bătrân aborigen din clanul Dungalaba (crocodil de apă sărată), s-a opus, de asemenea, sacrificării acestor animale. “Este ceva cu care trăieşti, ceva care face parte din cultura ta, este cine eşti şi ce eşti”, a spus el.

Charlene O’Sullivan, care împreună cu partenerul său conduce în prezent o fermă de crocodili unde creşte mii de astfel de animale pentru carne şi piele, a spus că afacerea a ajutat-o să înţeleagă şi să respecte prădătorul care i-a luat viaţa fiicei sale. “Nu dau nicio clipă vina pe animal pentru ceea ce s-a întâmplat”, a spus ea. “Este un animal, Briony era în apă, animalul a făcut ceea ce face un animal”, a declarat aceasta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un chinez a demontat şi furat peste 20 de aparate de aer condiţionat pentru a le vinde

Un chinez a demontat şi furat peste 20 de aparate de aer condiţionat pentru a le vinde Căldura din timpul verii a determinat un bărbat...

Numărul cazurilor de leptospiroză continuă să crească în Filipine, depăşind pragul de 2.000

Numărul cazurilor de leptospiroză continuă să crească în Filipine, depăşind pragul de 2.000 Departamentul de Sănătate din Filipine (DOH) a anunţat marţi că numărul cazurilor...

Un festival techno din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor în care se introduc substanţe psihoactive

Un festival techno din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor în care se introduc substanţe psihoactive Un festival de muzică electronică ce se desfăşoară pe...

BBC: Ofensiva Ucrainei subminează imaginea lui Putin de lider care garantează siguranța rușilor

BBC: Ofensiva Ucrainei subminează imaginea lui Putin de lider care garantează siguranța rușilor Trupele Ucrainei continuă să avanseze pe teritoriul regiunii ruse Kursk, iar acest...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.