Australia: Coaliţia premierului Scott Morrison obţine o victorie ‘miraculoasă’ la alegerile legislative

Publicat:

Coaliţia conservatoare a premierului australian Scott Morrison a provocat sâmbătă o mare surpriză prin victoria ”miraculoasă” obţinută la alegerile legislative în urma cărora liderul laburist Bill Shorten, considerat mult timp favorit, şi-a recunoscut înfrângerea, relatează agenţiile AFP şi dpa, potrivit agerpres.

”Mereu am crezut în miracole. Cât de formidabilă este Australia!”, a spus Scott Morrison în faţa susţinătorilor săi reuniţi la Sydney, mulţumindu-le şi ”australienilor tăcuţi” care l-au votat şi au infirmat astfel previziunile sondajelor de opinie de dinaintea scrutinului.


Citește și : Vicecancelarul austriac DEMIZIONEAZĂ după apariţia unei înregistrări video compromiţătoare

Contracandidatul său, Bill Shorten, a recunoscut imediat după publicarea rezultatelor preliminare că ”este clar că Partidul Laburist nu va fi în măsură să formeze viitorul guvern” şi a anunţat că demisionează de la conducerea acestui partid.

Conform rezultatelor publicate după numărarea a 72% din voturi (în Australia votul este obligatoriu), coaliţia lui Morrison ar urma să obţină 74 de mandate în Camera Reprezentanţilor, cu două mai puţine faţă de pragul care i-ar asigura majoritatea, în timp ce laburiştii ar obţine 66 de mandate.

Mai multe partide mici populiste şi de extremă-dreapta ar urma să joace un rol important în viitorul legislativ, cum este de pildă formaţiunea milionarului Clive Palmer, care a cheltuit fără măsură pentru a acapara spaţiul mediatic în campanie şi s-a evidenţiat prin sloganul ”Make Australia Great” (Să facem Australia măreaţă), inspirat din ”Make America Great Again” al lui Donald Trump.

Citește și : Zarif: Teheranul nu vrea război şi nicio ţară nu-şi face ‘iluzia că ar putea înfrunta Iranul’

Campania electorală, în care s-au dezbătut intens problemele de mediu, a fost marcată şi de violenţe, cu candidaţi agresaţi şi alţii care au abandonat cursa în urma unor derapaje rasiste sau sexiste pe reţelele de socializare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război

Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război Economia Federației Ruse a făcut față până în prezent nenumăratelor sancțiuni, iar Fondul...

Trei treceri ilegale ale frontierei în ultimele 24 de ore; Peste 20 de străini nu au fost lăsați să intre în RM

Trei treceri ilegale ale frontierei în ultimele 24 de ore; Peste 20 de străini nu au fost lăsați să intre în RM În punctele de...

Cum se amestecă Rusia în alegerile din România. Expert: ‘Facem parte dintre inamicii lor mai abordabili’

Cum se amestecă Rusia în alegerile din România. Expert: 'Facem parte dintre inamicii lor mai abordabili' Federația Rusă caută și, de multe ori, reușește să...

Cum arată Ziua Vinului în fotografii în PMAN

Cum arată Ziua Vinului în fotografii în PMAN Sursa: ipn.md

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.