X

Australia: Coaliţia premierului Scott Morrison obţine o victorie ‘miraculoasă’ la alegerile legislative

Coaliţia conservatoare a premierului australian Scott Morrison a provocat sâmbătă o mare surpriză prin victoria ”miraculoasă” obţinută la alegerile legislative în urma cărora liderul laburist Bill Shorten, considerat mult timp favorit, şi-a recunoscut înfrângerea, relatează agenţiile AFP şi dpa, potrivit agerpres.

”Mereu am crezut în miracole. Cât de formidabilă este Australia!”, a spus Scott Morrison în faţa susţinătorilor săi reuniţi la Sydney, mulţumindu-le şi ”australienilor tăcuţi” care l-au votat şi au infirmat astfel previziunile sondajelor de opinie de dinaintea scrutinului.

Citește și : Vicecancelarul austriac DEMIZIONEAZĂ după apariţia unei înregistrări video compromiţătoare

Contracandidatul său, Bill Shorten, a recunoscut imediat după publicarea rezultatelor preliminare că ”este clar că Partidul Laburist nu va fi în măsură să formeze viitorul guvern” şi a anunţat că demisionează de la conducerea acestui partid.

Conform rezultatelor publicate după numărarea a 72% din voturi (în Australia votul este obligatoriu), coaliţia lui Morrison ar urma să obţină 74 de mandate în Camera Reprezentanţilor, cu două mai puţine faţă de pragul care i-ar asigura majoritatea, în timp ce laburiştii ar obţine 66 de mandate.

Mai multe partide mici populiste şi de extremă-dreapta ar urma să joace un rol important în viitorul legislativ, cum este de pildă formaţiunea milionarului Clive Palmer, care a cheltuit fără măsură pentru a acapara spaţiul mediatic în campanie şi s-a evidenţiat prin sloganul ”Make Australia Great” (Să facem Australia măreaţă), inspirat din ”Make America Great Again” al lui Donald Trump.

Citește și : Zarif: Teheranul nu vrea război şi nicio ţară nu-şi face ‘iluzia că ar putea înfrunta Iranul’

Campania electorală, în care s-au dezbătut intens problemele de mediu, a fost marcată şi de violenţe, cu candidaţi agresaţi şi alţii care au abandonat cursa în urma unor derapaje rasiste sau sexiste pe reţelele de socializare.

Tags: australiaBill ShortenfavoritlegislativeScott MorrisonSydney
Categorii: Știrile zilei