Australia este gata să acorde vize fermierilor albi din Africa de Sud

Publicat:

Guvernul conservator australian intenţionează să faciliteze eliberarea de vize pentru fermierii albi din Africa de Sud, pentru a-i scăpa de “condiţiile atroce” în care se află şi pentru ca ei să ajungă într-o “ţară civilizată”, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Propunerea a fost imediat respinsă de Pretoria, unde un purtător de cuvânt al guvernului sud-african a declarat că nicio categorie de populaţie nu este în pericol.


Citeşte şi: Trei ani de negocieri secrete între UE şi Coreea de Nord

Ministrul de interne australian, Peter Dutton, responsabil pe problemele imigraţiei, a declarat că agricultorii merită o “atenţie specială”, adăugând că el studiază posibilităţile de a-i primi cu vize umanitare sau de refugiaţi.

El a citat informaţii de presă care făceau referire la confiscarea de terenuri şi violenţe vizându-i pe agricultorii albi.

“Dacă ne uităm la imagini, dacă ascultăm ce povestesc (…), ei se confruntă cu condiţii atroce”, a declarat el miercuri noapte pentru Daily Telegraph. “Am cerut ministerului meu să examineze opţiunile şi modul în care am putea să le oferim ajutor, întrucât eu cred (…) că oamenii au nevoie de ajutor şi ei au nevoie de ajutor din partea unei ţări civilizate cum este a noastră”.

Dar Ndivhuwo Mabaya, purtătorul de cuvânt al guvernului sud-african, a declarat pentru BBC că “nimeni nu trebuie să se teamă de nimic”.

“Programul de redistribuire se va desfăşura în conformitate cu legea”, a spus el. “Rămânem o naţiune unificată aici în Africa de Sud, negri şi albi”.

În urmă cu câteva luni, solicitanţi de azil şi refugiaţi deţinuţi într-o tabără australiană offshore au primit 70 de milioane de dolari australieni (44,5 milioane de euro) despăgubiri pentru detenţie ilegală şi rele tratamente după un recurs colectiv.

Citeşte şi: Presa rusă o acuză pe Theresa May că ‘a otrăvit’ relaţiile cu Rusia

Australia stârneşte mânia organizaţiilor pentru drepturile omului, precum şi ONU pentru politica sa extrem de dură faţă de solicitanţii de azil, dintre care mulţi provin din Iran, Irak, Somalia sau Afganistan.

Marina sa respinge sistematic ambarcaţiunile clandestine. Cei care până la urmă reuşesc să ajungă pe coastele australiene sunt plasaţi în tabere din afara Australiei, cum ar fi pe Insula Manus din Papua Noua Guinee sau Nauru, o mică insulă din Pacific.

Chiar dacă cererea lor de azil este bine întemeiată, ei nu vor fi acceptaţi pe teritoriul australian şi Canberra le oferă doar posibilitatea de a se stabili într-o ţară terţă. Sau să se întoarcă acasă.

Dutton a adăugat că fermierii albi din Africa de Sud muncesc din greu. “Cred că aceşti oameni merită o atenţie specială şi le-o acordăm acum”.

Agricultorii în cauză ar putea fi eligibili pentru viză în categoria “persecuţii interne” sau “umanitară”, a adăugat el.

Citeşte şi: Asasinarea unei consiliere municipale din Rio de Janeiro provoacă proteste de amploare în toată Brazilia

În mod normal, sud-africanii care doresc să se stabilească în Australia trebuie să obţină vize de muncitori calificaţi. Aproximativ 200.000 de sud-africani trăiesc în Australia.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, care a venit la putere în februarie, s-a angajat să accelereze “reformă agrară pentru a redistribui terenurile minorităţii albe în favoarea majorităţii de culoare” şi “a corecta nedreptăţile trecutului”.

Mulţi fermieri albi se tem că Africa de Sud va urma calea Zimbabwe vecin, unde reforma agrară şi confiscarea brutală a pământurilor au aruncat ţara într-o criză economică fără precedent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A rămas fără lotul de marfă în vamă

A rămas fără lotul de marfă în vamă A ezitat să declare cantitățile comerciale de mărfuri, însă acum riscă să rămână fără ele. Citește și:...

Prima misiune a pompierilor moldoveni în Grecia

Prima misiune a pompierilor moldoveni în Grecia Echipa pompierilor moldoveni detașată în Republica Elenă a intervenit în prima misiune la lichidarea unui incendiu de...

METEO// Vreme caldă și ploi cu descărcări electrice

METEO// Vreme caldă și ploi cu descărcări electrice Vremea se menține, în continuare, destul de caldă, însă, sunt preconizate și ploi. Citește și: Bani din fondul...

Eurostat: România este cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024/25

Eurostat: România este cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024/25 În primele două săptămâni din sezonul 2024/25, Uniunea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.