X

Australia îi primește cu brațele deschise pe copiii unui jihadist din Siria – FOTO/VIDEO

Premierul australian Scott Morrison s-a arătat vineri deschis ideii de a permite reîntoarcerea copiilor orfani ai unui combatant australian al grupării Stat Islamic în prezent deţinuţi într-o tabără de refugiaţi în Siria, după apelul disperat la ajutor al unei adolescente, informează AFP, potrivit agerpres.

Premierul a afirmat că executivul său se află în contact cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) pentru a le permite copiilor să părăsească tabăra din Al-Hol din nord-estul Siriei şi să fie examinaţi de responsabili australieni.

Citește și: Sute de oameni au demonstrat în SUA pentru publicarea raportului lui Robert Mueller

“Dacă sunt în măsură să se întoarcă în Australia, noi vom coopera cu acest proces”, a declarat Morrsion în faţa jurnaliştilor la Canberra. “Vom face ceea ce, cred eu, aşteaptă australienii de la noi pentru australienii care sunt prinşi în această situaţie, mai ales pentru copiii nevinovaţi”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Morrison a subliniat că nu va risca viaţa niciunui australian pentru “a scoate oamenii din zonele de conflict”, reafirmând o poziţie pe care a afişat-o de mai multe ori, în pofida solicitărilor repetate ale australiencei Karen Nettleton, bunica mai multor copii orfani blocaţi în Siria.

Citește și: Donald Tusk propune o amânare flexibilă a Brexit-ului

Morrison a fost întrebat pe marginea acestui subiect în urma unui apel lansat de unul dintre aceşti copii, Hoda Sharrouf, 16 ani, care este fiica jihadistului australian Khaled Sharrouf. Născut în Australia din părinţi libanezi, acesta din urmă a plecat în Siria în 2013, împreună cu soţia sa Tara Nettleton şi cei cinci copii ai lor.

Sharrouf a suscitat groază şi dezgust în 2014, când a postat pe Twitter o fotografie înfricoşătoare în care fiul său Abdullah etala capul în descompunere al unui soldat sirian decapitat.

Tags: Al HolaustraliacanberraComitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR)Hoda SharroufKaren NettletonKhaled SharroufScott Morrisonsiriastat islamicTara Nettleton
Categorii: Știrile zilei