Australia intenţionează să producă rachete ghidate mai devreme decât era prevăzut

Publicat:

Australia şi-a anunţat miercuri intenţia de a începe până în 2025 producţia internă de rachete ghidate până în 2025, cu doi ani mai devreme decât era prevăzut, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Devansarea programului are loc în cadrul mai larg al modificării planurilor de apărare în sensul concentrării asupra capacităţii de atac la distanţe mari.


Citeşte şi: Găgăuzii urăsc România și promit să lupte împotriva Unirii

Guvernul laburist de la Canberra a comunicat luni că a acceptat recomandările unui studiu în domeniul apărării, conform căruia China a început cea mai amplă dezvoltare a puterii militare de la încheierea războiului rece, iar competiţia marilor puteri are “potenţial de conflict” în regiunea indo-pacifică.

Iniţial, calendarul pentru producţia internă de arme ghidate era planificat până în 2027. Pentru accelerarea activităţii se vor aloca în următorii doi ani 2,5 miliarde de dolari australieni (circa 1,5 miliarde de euro – n. red.), a declarat presei ministrul apărării, Richard Marles.

Bugetul respectiv este mai mult decât dublu faţă de cel iniţial, sumele suplimentare urmând să fie redirecţionate de la proiecte de apărare anulate. “Astfel se devansează radical calendarul în privinţa capacităţii de producţie”, a arătat oficialul într-un interviu acordat miercuri reţelei de televiziune Nine.

Alte 1,6 miliarde de dolari australieni (aproape un miliard de euro) vor fi alocate pentru importul de sisteme de atac cu rază lungă de acţiune, de asemenea în următorii doi ani.

Guvernul australian negociază deja cu producătorii americani de rachete Raytheon şi Lockheed amplasarea unor unităţi de producţie în Australia, a mai afirmat ministrul.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina a stimulat cheltuieli militare record la nivel mondial. Situația României – Black News

Alţi parteneri de dialog sunt norvegienii de la Kongsberg, cu care s-a convenit deja dotarea cu rachete a marinei militare australiene. Ministrul pentru industria de apărare Pat Conroy a declarat că studiul menţionat recomandă achiziţionarea de rachete multirol Kongsberg, ceea ce “ne va permite să luăm în considerarea fabricarea familiei Strike Missile (n. red. – Naval Strike Missile, NSM, marcă comercială de rachete navale) în Australia”.

Conform studiului respectiv, Australia va colabora mai strâns cu Statele Unite, principalul aliat în domeniul securităţii, în paralel cu intensificarea eforturilor diplomatice din regiune pentru descurajarea conflictelor şi pentru întărirea legăturilor de apărare cu India şi Japonia, cu alte ţări din sud-estul Asiei şi cu insule din Pacific. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.