X

Australia interzice exploatarea unui zăcământ de uraniu situat într-un sit al aborigenilor

Australia interzice exploatarea unui zăcământ de uraniu situat într-un sit al aborigenilor

Australia a anunţat sâmbătă că interzice exploatarea unuia dintre cele mai mari zăcăminte de minereu de uraniu de înaltă calitate din lume, invocând “legătura durabilă” a sitului cu aborigenii, relatează AFP.

Zăcământul Jabiluka din nordul Australiei, este înconjurat de Parcul Naţional Kakadu, o zonă tropicală presărată cu defilee şi cascade, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO şi care a apărut în primul film “Crocodile Dundee”, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Premierul Anthony Albanese a declarat că perimetrul parcului naţional urmează să fie extins până la Jabiluka, zonă care nu a fost niciodată exploatată, pentru a respecta dorinţele exprimate timp de mai multe decenii de către Mirrar, un popor aborigen.

“Ei doreau o garanţie că nu va exista niciodată o exploatare a uraniului pe teritoriul lor”, a declarat Albanese în faţa activiştilor Partidului Muncii, la Sydney.

Această măsură presupune înseamnă că “nu va exista niciodată minerit la Jabiluka”, a spus oficialul.

În 2017, arheologii au descoperit topoare şi unelte de piatră în apropierea sitului Jabiluka, cu o vechime de zeci de mii de ani.

Această descoperire reprezintă “dovada legăturii extraordinare şi durabile pe care populaţiile aborigene şi indigene din strâmtoarea Torres au avut-o cu pământul nostru”, a spus Albanese.

“Poporul Mirrar îşi iubeşte şi îşi îngrijeşte pământul de peste 60.000 de ani. Această frumoasă parte a Australiei găzduieşte unele dintre cele mai vechi opere de artă rupestră din lume”, a precizat Albanese.

Descoperit la începutul anilor 1970, zăcământul Jabiluka a fost timp de decenii subiectul unor dispute juridice între populaţiile indigene şi companiile miniere. Potrivit Asociaţiei Mondiale a Operatorilor Nucleari, acesta este unul dintre cele mai mari zăcăminte de uraniu de înaltă calitate neexploatate din lume.

Compania Energy Resources of Australia (ERA), controlată de gigantul minier Rio Tinto, deţinea licenţe miniere pentru Jabiluka.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

 

Conservarea siturilor indigene a fost analizată în Australia după ce Rio Tinto a dinamitat peştera Juukan Gorge în 2020 pentru a exploata un zăcământ de fier, ceea ce a declanşat un val de proteste. Peştera cu o istorie de 46.000 de ani conţinea unele dintre cele mai vechi artefacte din ţară şi era considerată sacră de unul dintre popoarele indigene din Australia.

Opoziţia conservatoare din Australia s-a angajat să construiască centrale nucleare în întreaga ţară dacă va câştiga următoarele alegeri, în contradicţie cu o politică 26 de ani de opoziţie faţă de energia nucleară.

Tags: aborigeniaustraliauraniuzăcământ
Diverse