X

Australia introduce o nouă lege controversată ce pedepseşte infracţiunile bazate pe ură, inclusiv cu închisoarea

Australia introduce o nouă lege controversată ce pedepseşte infracţiunile bazate pe ură, inclusiv cu închisoarea

Guvernul de centru-stânga australian a introdus joi un nou proiect de lege controvesată, care va impune pedepse penale, inclusiv cu închisoarea, pentru persoanele vinovate de infracţiuni motivate de rasă, gen, origine etnică, religie sau orientare sexuală, transmite Reuters, transmite Agerpres.

”Niciun australian nu ar trebui să fie vizat pentru ceea ce este sau ceea ce crede. Trăim cu mândrie într-o comunitate animată, multiculturală şi diversă, pe care trebuie să o protejăm şi consolidăm”, a declarat procurorul general al Australiei, Mark Dreyfus, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Proiectul legislativ propune pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru orice persoană care ameninţă cu folosirea forţei sau a violenţei un grup sau o persoană sau dacă o persoană se teme că ameninţarea va fi pusă în practică.

Pedeapsa va fi de până la şapte ani de închisoare dacă ţinta ameninţării este guvernul australian.

Textul legislativ este o reacţie a guvernului de la Canberra la rata în creştere a incidentelor bazate pe ură după izbucnirea conflictului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, în 7 octombrie anul trecut, şi urmează legilor adoptate anul trecut ce interzic salutul nazist şi prezentarea publică a simbolurilor grupărilor teroriste.

Guvernul laburist condus de Anthony Albanese a anunţat că va introduce joi un proiect separat care vizează difuzarea online cu rea intenţie a datelor altei persoane, caz în care pedeapsa poate fi de până la şase ani de închisoare. În februarie, Albanese a promis că va lua măsuri pentru a pedepsi difuzarea online cu rea intenţie a datelor altei persoane, după ce nume, conturi de social media şi alte detalii personale a sute de evrei australieni fuseseră publicate online de către grupări antisemite.

Context

O lege controversată similară privind infracțiunile motivate de ură a fost introdusă în Scoția. Măsurile, introduse la 1 aprilie, urmăresc să abordeze daunele cauzate de ură și prejudecăți, dar au fost criticate de opozanți, care susțin că acestea ar putea înăbuși libertatea de exprimare și ar putea fi folosite pentru „reglarea conturilor”.

Legea scoțiană urmărește să ofere o mai mare protecție victimelor și comunităților. Aceasta consolidează legislația existentă și introduce noi infracțiuni pentru comportamentul amenințător sau abuziv menit să stârnească ura bazată pe prejudecăți față de caracteristici precum vârsta, handicapul, religia, orientarea sexuală și identitatea transsexuală, notează Sky News.

Sexul a fost omis din lege, deoarece se așteaptă ca un proiect de lege de sine stătător destinat să abordeze misoginismul să fie prezentat parlamentului scoțian la o dată ulterioară.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Dar când a fost întrebată dacă atribuirea unui gen greșit cuiva pe internet este o infracțiune în temeiul noii legi, Siobhian Brown MSP, ministrul pentru victime și siguranța comunității, a declarat că „ar fi o chestiune ce ține de poliție să evalueze ce se întâmplă”.

Scriitoarea JK Rowling și miliardarul Elon Musk au criticat public legea, sugerând că aceasta erodează libertatea de exprimare.

 

Tags: australiaura
Externe