X

Australia : Marea Barieră de Corali, ameninţată de acidificarea oceanelor

Marea Barieră de Corali din Australia este ameninţată de încă un pericol, acidificarea oceanelor reducând cu o treime capacitatea acestor colonii de a se dezvolta şi de a se vindeca, conform rezultatelor unui studiu ştiinţific publicat joi, citat de DPA, potrivit agerpres.

Creşterea concentraţiei de dioxid de carbon din mediu sporeşte nivelul de aciditate al oceanelor, ceea ce reduce cu 34% procesul de dezvoltare a acestora prin calcifierea scheletului, afectând totodată şi alte organisme recifale, se arată în cercetarea publicată în jurnalul Nature.

Citește și : SUA impun sanţiuni pentru 19 ruşi în cazul insurgenței Rusiei în alegerile din 2016

Acidificarea oceanelor are loc în urma dizolvării în apă a dioxidului de carbon din atmosferă.

Oamenii de ştiinţă au simulat acest proces într-o zonă de ocean de 400 de metri pătraţi situată în preajma insulei One Tree Island din regiunea Marii Bariere de Corali, la 100 de kilometri în largul coastelor statului Queensland. Ei au pompat dioxid de carbon pentru a simula nivelul de acidificare al oceanului estimat până în anul 2050.

“La nivelul întregului recif am descoperit o scădere a calcifierii cu circa 30%”, a notat într-un comunicat Rebecca Albright cercetător principal la Academia de Ştiinţe din California.

Un studiu anterior efectuat cu scopul de a evalua impactul acidificării oceanelor asupra recifelor de corali s-a concentrat pe reacţiile anumitor specii şi nu a evaluat răspunsurile mai complexe înregistrate la nivelul comunităţii, precizează sursa citată.

Capacitatea de a prezice schimbările în funcţionarea ecosistemului şi a serviciilor asociate depinde de înţelegerea răspunsurilor pe scară largă a comunităţii – şi a ecosistemului – la schimbările de mediu, se arată în studiu.

Estimarea, prima care se bazează pe un experiment controlat efectuat în mediul natural, oferă dovada că acidificarea oceanelor cauzată de dioxidul de carbon va pune în pericol funcţionarea ecosistemului recifelor de corali, au notat oamenii de ştiinţă.

Efectul relevat de această cercetare este unul mult mai important decât cel prezentat în studii anterioare, efectuate în laborator pe anumite specii de corali, în condiţii care nu reflectau ecosistemul complex din mediul natural. Unele dintre aceste analize au estimat o scădere cu 15% a calcifierii scheletelor coralilor.

“Recifele de corali sunt mult mai mult decât simpli corali”, a notat Albright.

Activităţile antropice au determinat o creştere cu 30% a acidităţii oceanelor în comparaţie cu nivelul din secolele trecute.

Oceanele absorb o treime din cantitatea de dioxid de carbon emisă în atmosferă.

Potrivit cercetătorilor, situaţia se va înrăutăţi odată cu creşterea cantităţii de dioxid de carbon emisă în atmosferă, cea mai mare parte a acestuia provenind din arderea combustibilului fosil precum cărbunele, gazul natural şi a petrolului.

Cel mai recent studiu subliniază necesitatea adoptării de urgenţă a unor măsuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, sugerează autorii.

Luna trecută, o altă cercetare a descoperit că multe dintre recifele de corali ale lumii, printre acestea numărându-se şi Marea Barieră, ar putea începe să se erodeze în următorii 30 de ani deoarece particulele de nisip care oferă materialul de bază necesar pentru dezvoltarea lor încep să se dizolve din cauza creşterii acidităţii oceanelor.

Acidificarea este cea mai nouă dintr-o serie de probleme care ameninţă sănătatea Marii Bariere de Corali – cel mai mare conglomerat de recife de corali din lume, care depăşeşte suprafaţa Italiei. Bariera a fost afectată în premieră, în 2016 şi 2017, de fenomenul de albire a coralilor ca urmare a creşterii temperaturii apei pe fondul încălzirii globale.

Marea Barieră de Corali este unul dintre ecosistemele cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă, casa a milioane de forme de viaţă acvatice. De asemenea, reprezintă o atracţie turistică de top în Australia, generând aproximativ 6,.4 miliarde de dolari pe an.

Citește și : Administraţia Trump acuză Rusia de atacuri în sectorul energetic american

Tags: australiacaliforniadioxid de carbonMarea Barieră de Corali
Categorii: Știrile zilei