X

Australia NU a primit nici acum cele 3 milioane de vaccinuri promise

Australia aşteaptă în continuare peste 3 milioane doze de vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca care ar fi trebuit să sosească deja potrivit contractelor încheiate, a declarat marţi ofiţerul medical şef al ţării, Michael Kidd, potrivit DPA și agerpres.

Kidd a precizat că debutul lent al campaniei de vaccinare din Australia a fost parţial cauzat de problemele de aprovizionare din străinătate.

Citește și: Răspunsul economic RADICAL al Uniunii Europene la pandemie

“Am avut probleme cu furnizarea de vaccinuri din străinătate – peste 3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca din străinătate care trebuiau să sosească în Australia până acum, nu au ajuns în ţară”, a declarat Kidd pentru emisiunea Today Show de pe Channel Nine.

Uniunea Europeană a oprit exportarea a 250.000 de doze de ser produs de AstraZeneca care urmau să plece din Italia cu destinaţia Australia la începutul lunii martie, folosind un nou mecanism pentru a bloca exporturile în afara blocului comunitar dacă consideră că un producător nu şi-a îndeplinit acordurile cu statele UE.

Chiar dacă Kidd nu s-a referit în mod explicit la blocul comunitar, cu o zi mai devreme, ministrul Agriculturii, David Littleproud, declarase că Australia “nu a primit 3 milioane de doze din partea UE”.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Greg Hunt, a dat vina pe problemele legate de aprovizionarea cu vaccinuri pentru demarajul lent al campaniei de imunizare din ţara sa şi a adăugat că ritmul producţiei locale de vaccinuri AstraZeneca ar trebui să se accelereze.

Citește și: POTOP în Indonezia și Timorul de Est! Sunt cel puţin 157 de morți și zeci de dispăruți

Autorităţile australiene îşi propuseseră să administreze 4 milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii martie, însă de la începutul campaniei de imunizare în urmă cu mai bine de o lună au fost administrate doar circa 842.000 de doze, a informat luni agenţia de presă AAP.

De la începutul pandemiei, această ţară de circa 25 de milioane de locuitori a înregistrat circa 29.000 de cazuri de COVID-19 şi puţin peste 900 de decese asociate acestei boli.

Tags: AstraZenecaaustraliacovid-19David LittleproudGreg HuntMichael Kiddvaccin
Categorii: Știrile zilei