Australia va prezenta scuze victimelor actelor de pedofilie din instituţii

Publicat:

Premierul australian Malcolm Turnbull a anunţat joi că va prezenta scuzele naţiunii copiilor care au căzut victime actelor de pedofilie din cadrul unor instituţii, după cinci ani de anchetă care a permis strângerea de mărturii adesea şocante, informează AFP, potrivit agerpres.

După un deceniu de dezvăluiri, guvernul a cedat în 2012 presiunilor şi a înfiinţat o Comisie Regală de Anchetă asupra răspunsurilor instituţionale la actele de pedofilie.


Citeşte şi: Un apropiat al lui Trump demisionează după ce a fost acuzat că şi-a bătut nevestele

Din 2013, ea a fost contactată de peste 15.000 de persoane care au susţinut că au fost victime ale unor astfel de abuzuri în Biserică, orfelinate, cluburi sportive, şcoli sau organizaţii de tineret.

Mai mult de 4.000 de instituţii au fost puse în discuţie – dintre care numeroase organizaţii catolice – în mărturiile adesea foarte dure, obţinute în timpul unor audieri publice în spatele uşilor închise.

Malcolm Turnbull a explicat în parlament că el îi va consulta pe supravieţuitori înainte de a le prezenta scuzele naţiunii australiene ‘până la sfârşitul anului’. ‘Ca naţiune, trebuie să marcăm această ocazie astfel încât să reflectăm dorinţele supravieţuitorilor şi să le conferim demnitatea la care ei aveau dreptul în calitate de copii, dar care le-a fost refuzată chiar de cei care trebuiau să aibă grijă de ei’, a declarat premierul australian.

‘Când analizezi declaraţiile martorilor, este evident că faptul de a fi auzit şi a fi crezut este de mare importanţă pentru supravieţuitori (…). Trei cuvinte, ‘Eu vă cred’, pronunţate după ani de negare, adesea decenii, a responsabilităţii lor de către autorităţi’, a mai spus premierul Australiei.

Citeşte şi: CPI începe o anchetă preliminară privind execuţii extrajudiciare în Filipine

Comisia Regală a făcut 409 de recomandări, pe care guvernul australian le studiază în prezent, inclusiv un program de ajutorare a victimelor, menit să le ofere asistenţă psihologică şi despăgubiri financiare.

Canberra a deblocat 33,4 milioane de dolari australieni (21 milioane de euro) pentru a finanţa acest program. Victimele ar putea primi până la 150.000 de dolari australieni.

Comisia a recomandat de asemenea, în cele 17 volume ale raportului, instaurarea obligaţiei pentru preoţi de a denunţa actele de pedofilie care le-au fost mărturisite în secret în confesional.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu...

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor Un bărbat a murit, după ce a fost strivit...

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sfatul specialiștilor este să eviți dietele...

Am putea cumpăra pâine mai ieftin? Fermierii susțin că nu vor obține recolta așteptată în acest an

Am putea cumpăra pâine mai ieftin? Fermierii susțin că nu vor obține recolta așteptată în acest an În sudul țării este în toi recoltarea cerealelor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.