X

Australia prezintă un program radical de retragere a cetăţeniei

Guvernul australian a dezvăluit joi planul său radical de a retrage cetăţenia australiană persoanelor condamnate pentru terorism, chiar dacă ele s-au născut în uriaşa insulă-continent, relatează France Presse, potrivit agerpres.

În urma unei serii de atacuri de inspiraţie jihadistă şi a unor comploturi dejucate, prim-ministrul Scott Morrison a declarat că legislaţia trebuie înăsprită.

Citeşte şi: Incendiu puternic la un garaj de autobuze din Londra (FOTO/VIDEO)

În conformitate cu legea actuală, autorităţile pot retrage cetăţenia australiană persoanelor condamnate la mai mult de şase ani de închisoare pentru activităţi teroriste, dar numai dacă acestea deţin dublă cetăţenie.

Guvernul doreşte acum să le retragă cetăţenia şi australienilor născuţi în Australia.

“Oamenii care comit acte teroriste au respins absolut tot ceea ce reprezintă această ţară”, a declarat Morrison într-o conferinţă de presă.

Guvernul îşi va prezenta amendamentele până la sfârşitul anului, a adăugat el.

Autorităţile doresc de asemenea să impună “ordine de excludere temporară” vizând “combatanţii străini care se întorc”, adică australienii care luptă în rândurile grupurilor jihadiste în zonele de conflict. Inspirată de legea britanică, această dispoziţie ar interzice unui australian să se întoarcă pentru o perioadă de până la doi ani şi ar impune un control strict la întoarcerea sa.

Citeşte şi: O maşină a intrat cu viteză în copiii din faţa şcolii (VIDEO). Cel puţin cinci persoane au murit!

Marţi, poliţia din Melbourne a arestat trei australieni de origine turcă, suspectaţi că au vrut să deschidă focul asupra mulţimii. În urmă cu două săptămâni, un bărbat născut în Somalia, care a sosit în Australia împreună cu familia sa, a ucis o persoană cu cuţitul şi a rănit alte două înainte de a fi împuşcat de poliţie.

Potrivit ministrului de interne Peter Dutton, şapte atacuri de inspiraţie teroristă au avut loc în Australia începând din 2014, în timp ce 15 comploturi au fost dejucate.

Nouă persoane condamnate pentru terorism au rămas deja fără cetăţenie în virtutea legilor existente, majoritatea pentru fapte comise în străinătate, a adăugat el.

“Estimăm că aproximativ 50 de persoane cu dublă cetăţenie ar putea să îşi piardă cetăţenia (australiană n.r.) în conformitate cu legislaţia actuală, iar odată cu schimbările, vor exista şi mai multe persoane în acest caz”, a mai spus el.

Prim-ministrul conduce un guvern minoritar ce urmează să convoace alegeri legislative până în mai 2019. Coaliţia conservatoare la putere este mult în urma opoziţiei laburiste în sondaje.

Tags: australiacetateniemelbournePeter DuttonScott Morrisonterorism
Categorii: Știrile zilei