X

Australia redeschide tabăra de migranți de pe Insula Christmas

Prim-ministrul australian Scott Morrison a anunţat miercuri redeschiderea taberei controversate de detenţie pentru migranţi de pe Insula Christmas, înăsprind în continuare politica sa faţă de migraţie după o înfrângere istorică în Parlament, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Şeful guvernului, al cărui Partid Liberal este prezentat în sondaje ca învins în alegerile legislative care ar urma să aibă loc până cel mai târziu în mai, a aprobat repunerea în funcţiune a acestei tabere închise în octombrie, declarând că noua legislaţie votată de opoziţie ar conduce la un aflux de imigranţi ilegali spre coastele australiene.

Citește și : Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, găsit VINOVAT de un tribunal din New York

Marţi şi miercuri, guvernul a suferit un eşec istoric în Parlament când opoziţia laburistă şi independenţii au votat împotriva avizului dreptei la putere amendamente controversate privind tratamentul medical pentru solicitanţii de azil relocaţi de Australia în taberele offshore din Papua Noua Guinee sau pe insula ecuatorială Nauru.

Din 2013, politica dreptei australiene este să împiedice, cu orice preţ, solicitanţii de azil ce încearcă să sosească clandestin în Australia să calce pe pământ australian.

Acest vot a fost o înfrângere istorică fiind pentru prima dată după 1929 când un guvern australian a fost învins în Camera Reprezentanţilor în privinţa unei legi considerate foarte importantă.

Morrison, un conservator care s-a evidenţiat prin punerea în aplicare a politicii de toleranţă zero faţă de “boat people”, a replicat că amendamentele nu vizează decât migranţii încă deţinuţi în taberele offshore şi a acuzat opoziţia că încearcă “să slăbească şi să compromită frontierele noastre”.

Guvernul său, a ripostat el, va adopta “100%” recomandările făcute de serviciile de securitate pentru a întări eforturile de împiedicare a sosirilor de noi imigranţi ilegali.

El a refuzat să precizeze care sunt aceste recomandări, cu excepţia redeschiderii taberei de pe Insula Christmas, un teritoriu australian din Oceanul Indian situat la 1.500 km de coastele de nord-est ale Australiei continentale şi la 350 km sud de Indonezia.

“Dacă nu vor veni, va fi mulţumită deciziilor pe care le luăm acum şi acţiunilor pe care le punem în aplicare”, a spus Morrison, care a ajuns la putere în august după un “puci” intern al Partidului său liberal. “Dacă vin, să le mulţumiţi Partidului laburist şi (liderului său) Bill Shorten”, a adăugat el.

Citește și : Stoltenberg: NATO pregăteşte măsuri defensive în contextul anulării Tratatului INF

Această decizie-şoc este parte a campaniei pentru alegerile programate pentru luna mai, în cursul căreia imigraţia va fi un subiect-cheie.

Ultimele guverne conservatoare au fost puternic criticate pentru politica lor foarte restrictivă implementată în 2013 şi care constă în respingerea sistematică a ambarcaţiunilor refugiaţilor care încearcă să ajungă ilegal pe ţărmurile Australiei.

Migranţii care reuşesc să o facă sunt trimişi pentru o perioadă nedeterminată în centrele de reţinere offshore până când cererile lor de azil sunt analizate. 

Tags: australiaInsula Christmasinsula NaurumigrantiPapua-Noua GuineeScott Morrison
Categorii: Știrile zilei