X

Australia regretă ‘deteriorarea inutilă’ a relațiilor cu China

Premierul australian Scott Morrison a denunţat luni presiunea crescândă a Chinei asupra ţării sale, apreciind că aceasta provoacă ”o deteriorare inutilă a relaţiilor” dintre Beijing şi Canberra, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un discurs online adresat unui centru de reflecţie din Marea Britanie, Morrison a subliniat dorinţa Australiei de a avea relaţii ”reciproc avantajoase” cu Beijingul precum şi cu Statele Unite, urmărindu-şi în acelaşi timp propriile interese independent de cele două ţări.

Vezi și: China a lansat o sondă spațială spre Lună – VIDEO

El a respins, de asemenea, imaginea unei Australii care ar fi un ”căţeluş” al Statelor Unite într-un context de deteriorare a relaţiilor sino-americane.

În ultimele luni, relaţiile dintre Canberra şi Beijing s-au tensionat.

Citește și: OMS ne recomandă un Crăciun familial restrâns

Australia a exclus în special gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei din desfăşurarea reţelei 5G pe imensa insulă-continent şi a cerut o anchetă independentă asupra originii coronavirusului.

China, primul partener comercial al Australiei, a ripostat recent la adresa Canberrei, suspendând importurile unui număr mare de produse, între care carne de vită, orz şi cherestea.

Tags: 5GaustraliaBeijingcanberraChinacoronavirusHuaweiScott MorrisonSUA
Categorii: Știrile zilei