Australia retrage camerele de supraveghere chinezeşti din birourile unor lideri politici

Publicat:

Autorităţile din Australia au anunţat luni retragerea camerelor de supraveghere chinezeşti din birourile câtorva zeci de lideri politici, transmite AFP, potrivit agerpres.

Cu câteva zile în urmă, Ministerul Apărării de la Canberra luase o măsură similară, din motive de securitate.


Citeşte şi: Doi oameni au fost salvaţi după aproape 198 de ore de la seismul catastrofal din Turcia – Black News

Cel puţin 913 camere de supraveghere produse în China au fost instalate în peste 250 de clădiri guvernamentale, inclusiv în Ministerul Apărării, arată date publicate săptămâna trecută. Ministrul apărării, Richard Marles, a informat atunci Radioteleviziunea publică ABC că toate aparatele respective vor fi retrase din instituţia pe care o conduce, pentru “a ne asigura că instalaţiile noastre sunt complet securizate”.

Oficiali din Ministerul de Finanţe au confirmat că în birourile unor oficiali politici fuseseră instalate 65 de camere de supraveghere de tipul respectiv. Ministerul a anunţat că le-a înlocuit treptat, însă au mai rămas circa 40, care urmează să fie de asemenea schimbate până în aprilie.

Iniţiative similare au existat deja în SUA şi în Regatul Unit, unde s-au luat măsuri pentru a împiedica instalarea de camere de supraveghere chinezeşti în locuri sensibile din clădirile guvernamentale. Washingtonul şi Londra şi-au exprimat temerea că ar putea avea loc scurgeri de informaţii dacă firmele chinezeşti care au furnizat camerele vor fi obligate să îşi pună datele la dispoziţia serviciilor de informaţii de la Beijing.

Producătoarele camerelor sunt companiile Hikvision şi Dahua, ambele aflate pe lista neagră a Statelor Unite. Departamentul american al Comerţului a afirmat că firmele respective au participat la monitorizarea minorităţii uigure din provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei. SUA au interzis importul produselor lor din noiembrie 2020, pe motiv că există “un risc inacceptabil pentru securitatea naţională”.

Citeşte şi: Şefa diplomaţiei germane îşi continuă în Suedia turneul scandinav – Black News

Hikvision a respins acuzaţiile şi a comunicat agenţiei France Presse că aparatele sale sunt “în conformitate cu toate legile şi reglementările australiene aplicabile şi fac obiectul unor obligaţii stricte în privinţa securităţii”.

Decizia Ministerului Apărării din Australia a provocat o reacţie din partea Beijingului, care a acuzat Canberra că “îşi foloseşte necorespunzător puterea naţională pentru a discrimina şi reprima firmele chinezeşti”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a...

Asistență financiară din partea Canadei

Asistență financiară din partea Canadei Republica Moldova ar putea beneficia de un împrumut de 120 de milioane de dolari canadieni, acordat de Guvernul Canadei. Citește...

METEO// Încă o zi de foc cu temperaturi în creștere

METEO// Încă o zi de foc cu temperaturi în creștere A doua zi de caniculă în Moldova. Pe parcursul zilei se vor înregistra temperaturi mai...

Premierul francez şi-a anunţat demisia

Premierul francez şi-a anunţat demisia Premierul francez, Gabriel Attal, a anunţat duminică seara că îşi va prezenta demisia preşedintelui Emmanuel Macron luni dimineaţă, după alegerile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.