Australia şi Fiji au semnat un acord ce permite prezenţa forţelor militare ale unei ţări pe teritoriul celeilalte

Publicat:

Australia şi Fiji au semnat un acord care va permite forţelor militare ale uneia din ţări să opereze pe teritoriul celeilalte, acord descris de miniştrii de resort drept un pas semnificativ în cooperarea în domeniul securităţii, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Statele insulare din Pacific au afirmat că schimbările climatice sunt cea mai mare ameninţare de securitate pentru regiune, însă tensiunile între super-puterile China şi SUA s-au făcut de asemenea simţite după ce Insulele Solomon au încheiat un pact de securitate cu Beijingul în aprilie.


Citeşte şi: Putin a decretat legea marţială în cele patru provincii ucrainene anexate – Black News

Miniştri ai apărării din state ale Pacificului de Sud s-au întâlnit în această săptămână în Tonga pentru a căuta o relaţie militară mai strânsă cu cele trei naţiuni insulare care au forţe de apărare (Fiji, Papua – Noua Guinee şi Tonga) spre a contracara demersurile de securitate ale Chinei în regiune.

‘Acum este timpul să fim aproape de prieteni’, le-a spus joi reporterilor în Fiji ministrul apărării al Australiei, Richard Marles, făcând referire la o situaţie strategică globală ‘precară’ şi la impactul schimbărilor climatice.

Marles a afirmat că acordul privind statutul forţelor armate, semnat joi cu Fiji, oferă cadrul legal pentru prezenţa forţelor unei ţări pe teritoriul celeilalte şi va permite o relaţie de lucru mai strânsă între acestea.

‘Este un pas foarte, foarte semnificativ’, a subliniat el.

Omologul său din Fiji, Inia Seruiratu, a spus că forţele de apărare s-au antrenat şi desfăşurat împreună în regiune şi că acordul reprezintă ‘o nouă culme a cooperării de securitate’.

‘Cunoaştem şi înţelegem geopolitica regiunii şi rolul pe care îl jucăm noi, Australia şi Noua Zeelandă, şi necesitatea de a sta uniţi şi a coopera’, le-a declarat el reporterilor.

Citește și: Menținerea la putere a lui Vladimir Putin e sigură deocamdată, dar riscurile se amplifică

Potrivit unui comunicat emis joi la reuniunea miniştrilor apărării din Tonga, Papua – Noua Guinee, Fiji, Noua Zeelandă, Franţa, Chile, Australia, tabără militară Blackrock din Fiji, finanţată de Australia, va fi extinsă într-un centru regional de răspuns la dezastre.

SUA, Marea Britanie şi Japonia au luat parte la reuniune ca observatori, a precizat comunicatul guvernului din Tonga.

Australia negociază de asemenea un tratat de apărare cu Papua – Noua Guinee.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.