X

Australienii cer demisia vicepremierului Barnaby Joyce, implicat într-un scandal sexual

Aproape două treimi dintre australienii participanţi la un sondaj de opinie consideră că vicepremierul controversat Barnaby Joyce (foto), aflat într-o dispută deschisă cu premierul Malcolm Turnbull, ar trebui să demisioneze în urma aventurii sale extraconjugale cu o consilieră pe probleme media, informează luni dpa, potrivit agerpres.

În jur de 65 la sută dintre cele 1.623 de persoane intervievate au declarat că Joyce ar trebui să demisioneze, în timp ce o treime dintre acestea cred că el ar trebui să părăsească parlamentul, potrivit unui sondaj Newspoll publicat luni în cotidianul The Australian.

Citeşte şi: Premierul din Albania vrea o preşedinţie comună cu Kosovo

Aventura lui Joyce cu fosta membră a echipei sale, cu 17 ani mai tânără ca el, şi vestea conform căreia aceasta ar fi însărcinată au fost difuzate de tabloidul australian mai devreme luna aceasta. De atunci, scandalul a culminat cu o ceartă publică între cei doi lideri de stat.

Săptămâna trecută, Turnbull l-a certat pe Joyce pentru aventura sa, calificând-o drept “o şocantă eroare de judecată”. El a anunţat de asemenea o interdicţie a relaţiilor amoroase între miniştri şi membri ai echipelor lor.

Ulterior, Joyce a replicat calificând criticile lui Malcolm Turnbull ca fiind “inepte” şi “nenecesare”.

Politicianul conservator de 50 de ani este liderul partenerului de coaliţie al lui Turnbull, Partidul Naţional. Premierul nu-l poate destitui pe adjunctul său: doar propriul partid al lui Joyce îl poate obliga să o facă.

Citeşte şi: Revoltă şi luare de ostatici într-o închisoare din Brazilia

Potrivit sondajului Newspoll, dintre cei care doresc ca Joyce să demisioneze 29% consideră că acesta ar trebui să se retragă inclusiv de la şefia Partidului Naţional.

Turnbull, care se va deplasa săptămâna aceasta într-o vizită oficială la Washington, l-a forţat pe Joyce să plece în concediu pentru o săptămână, începând de luni, ceea ce înseamnă că vicepremierul nu va prelua din obligaţiile premierului Turnbull în absenţa acestuia.

Tags: australiaBarnaby JoyceMalcolm Turnbullvicepremier
Categorii: Știrile zilei