X

Austria anunţă când va începe controalele la graniţa cu Germania

Austria ar putea începe să efectueze controale la graniţa cu Germania în cadrul intensificării acţiunilor de acest fel în a doua jumătate a anului, când Viena va deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a indicat joi ministrul de interne Herbert Kickl, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Germania a anunţat săptămâna trecută că va prelungi cu încă şase luni controalele la frontiera cu Austria din motive de securitate şi pentru a gestiona fluxurile de migraţie. Aceste controale, introduse în 2015, au provocat uneori cozi lungi de partea austriacă a frontierei, în apropiere de Salzburg, dar Austria a evitat până acum să introducă propriile verificări sistematice.

Citeşte şi: Intrare gratuită pentru cei care poartă svastici la un teatru din Germania

Într-un interviu apărut joi în cotidianul Salzburger Nachrichten, ministrul de interne a semnalat însă posibilitatea schimbării acestei politici, explicând că securitatea publică este mai importantă decât orice perturbări cauzate afacerilor şi turismului de-a lungul uneia din rutele principale de tranzit nord-sud din Europa.

‘În interesul protejării poporului nostru, este logic că vom intensifica verificările’, a declarat Kickl, membru al Partidului Libertăţii (FPOe, extremist de dreapta), partenerul la guvernare al Partidului Poporului (OeVP, conservator) al cancelarului Sebastian Kurz.

‘De la 1 iulie s-ar putea întâmpla să controlăm (deplasările) în direcţia Germaniei’, a afirmat ministrul de interne pentru Salzburger Nachrichten.

Kickl a admis că sectoarele de afaceri şi turism ale Austriei nu vor privi cu ochi buni intensificarea controalelor, dar a insistat că ‘securitatea se află în fruntea priorităţilor poporului şi, pentru acestea, unii sunt cu siguranţă dispuşi să facă sacrificii’.

Citeşte şi: Un jihadist german, având legături cu atentatele 9/11, a fost arestat în Siria

Ar fi, ‘desigur’, necesar să continue suspendarea prevederilor Schengen în mare parte a Europei, a arătat el.

‘Am comunicat clar într-o scrisoare către Comisia Europeană că ne rezervăm dreptul de a controla fiecare frontieră din Austria, chiar şi cele care nu au fost controlate înainte’, a mai spus Kickl.

Austria se învecinează cu opt ţări: Cehia, Elveţia, Germania, Italia, Liechstenstein, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

În prezent, autorităţile austriece menţin controale sistematice doar la principalul punct de intrare din Ungaria, ţară ce are graniţă externă cu spaţiul extra-comunitar.

Tags: Austriacomisia europeanacontrol granitegermaniaHerbert KicklmigrantiPartidul Libertăţii (FPOe)Partidul Poporului (OeVP)
Categorii: Diaspora