X

Austria va construi un monument în memoria evreilor ucisi în Belarus

Austria intentioneaza sa construiasca un memorial la un fost lagar de concentrare nazist din apropierea capitalei Belarusului, a anuntat marti noul guvern de la Viena, dupa ce Israelul a anuntat ca va limita contactele diplomatice cu cabinetul austriac, la care participa si extrema dreapta, relateaza dpa.

Memorialul dedicat celor 10.000 de evrei din Viena care au fost ucisi în tabara de concentrare Trostinet de lânga Minsk reprezinta ‘angajamentul clar fata de responsabilitatea si complicitatea istorica a Austriei’ la Holocaust, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Liderul conservator a facut acest anunt dupa prima reuniune a noului guvern austriac, în cadrul caruia Partidul Libertatii FPÖ (extrema dreapta) a obtinut trei importante portofolii (interne, aparare si afaceri externe), precum si un post de vicecancelar pentru liderul sau, Heinz Christian Strache.
FPÖ a fost fondat de fosti nazisti dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si oficiali ai partidului, inclusiv actualul sau lider si vicecancelarul Heinz-Christian Strache, au avut contacte cu grupari de extrema dreapta.

Pâna în anii 1980, Austria s-a considerat mai mult o victima a anexarii de catre Germania nazista, mai degraba decât un complice. De atunci, guvernele au depus eforturi mari pentru a face fata trecutul nazist al Austriei.

În agenda lor guvernamentala, Partidul Poporului (OeVP) al lui Kurz si Partidul Libertatii (FPÖ) au convenit sa acorde dubla cetatenie ‘decidentilor victimelor austriece ale national-socialismului’. Kurz a confirmat într-un interviu televizat acordat luni seara ca aceasta masura va afecta pâna la 200.000 de persoane, adaugând ca nu toti descendentii se vor folosi probabil de aceasta oportunitate.

Eforturile lui Kurz de a prezenta aceste initiative au loc dupa ce Ministerul de Externe israelian a anuntat luni ca îi va boicota pe ministrii FPÖ si le-a oficialilor israelieni sa lucreze numai cu angajatii civili ai ministerului.

Tags: AustriabelarusevreiHeinz-Christian StracheholocaustminskSebastian KurzTrostinetViena
Categorii: Diaspora