X

Austria : Justiția blochează un proiect al guvernului de reducere a ajutoarelor sociale pentru migranţi

Guvernul austriac ar putea vedea un important proiect al său, de reducere a ajutoarelor sociale pentru migranţi, ameninţat de o decizie a justiţiei, care a anulat luni o dispoziţie similară instituită la nivel regional, declarând-o neconstituţională, informează AFP.

De la începutul lui 2017, beneficiarii de azil care locuiesc în landul Austria Inferioară (nord) nu mai primesc în primii cinci ani de rezidenţă în Austria decât 522 de euro ajutor financiar lunar comparativ cu 868 de euro pentru alte categorii de populaţie. De asemenea, nivelul de ajutoare cumulate pe familie, legat în general de numărul de copii, este plafonat la 1.500 de euro, conform agerpres.

Într-o decizie aşteptată, Curtea Constituţională a Austriei a estimat că această dispoziţie nu corespunde criteriilor “de obiectivitate” şi a declarat-o neconstituţională.

Citește și : Un fost agent dublu rus afirmă că a fost avertizat în legătură cu amenințarea la adresa lui Skripal și altor foşti agenţi

Or, aceasta este o măsură similară celei pe care coaliţia dreapta/extrema-dreaptă la putere la Viena intenţionează să o aplice la nivel naţional. Acesta este unul dintre proiectele-cheie ale guvernului austriac, care intenţionează să “stopeze imigraţia motivată de sistemul generos al statului”, plafonând venitul minim garantat (Mindestsicherung) alocat persoanelor fără venituri.

Problema migraţiei s-a aflat în centrul campaniei legislative din Austria în toamna anului trecut, după ce această ţară de 8,7 milioane de locuitori a înregistrat peste 150.000 de cereri de azil, reprezentând aproape 2% din populaţia ei, în urma crizei provocate de valul de refugiaţi din 2015-2016.

Guvernul a reacţionat, dând asigurări că “îşi va respecta obiectivul de a elabora o soluţie la scară naţională pentru a-i diferenţia pe cei care au cotizat de multă vreme la sistemul social şi pe non-austrieci, noii contributori”, potrivit unui comunicat. Coaliţia speră la un proiect de lege până la sfârşitul anului.

Mai multe asociaţii de ajutorare a celor mai defavorizaţi au salutat decizia Curţii Constituţionale contra unei dispoziţii care, în opinia lor, este contraproductivă şi îi împinge pe migranţi către un statut precar, întârziind integrarea lor.

Tags: AustriaazilmigrantiproiectrezidentaViena
Categorii: Diaspora