X

Austria nu va semna acordul UE – Mercosur

Parlamentul Austriei a obligat miercuri guvernul să se opună semnării controversatului acord comercial între Uniunea Europeană şi Mercosur, criticat de mai multe state membre în special din cauza îndoielilor legate de angajamentele Braziliei în favoarea schimbărilor climatice, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acordul UE-Mercosur încheiat în iunie de Comisia Europeană în numele statelor membre trebuie să fie validat de acestea pentru a intra în vigoare. Ratificarea necesită unanimitatea şefilor de stat şi de guvern.

Citește și: Atac cu maşină-capcană în Afganistan! 10 morți și 85 de răniți

Viena va trebui să se opună ratificării în baza votului exprimat miercuri de deputaţii austrieci în comisie parlamentară. Patru din cele cinci partide reprezentate în parlament, printre care majoritatea de dreapta, au impus guvernului să respingă tratatul.

“Austria va refuza tratatul Mercosur”, şi-a exprimat satisfacţia deputata conservatoare (ÖVP) şi fostă ministră a mediului Elisabeth Köstinger.

“În America de Sud, pădurile tropicale sunt distruse de foc pentru a face loc păşunilor şi a trimite carne de vită la preţuri mici în Europa”, a justificat ea.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat la sfârşitul lui august că se opune tratatului, apreciind că omologul său brazilian, Jair Bolsonaro, a ”minţit” despre angajamentul său faţă de mediu. Acest acord între UE şi cele patru ţări din Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay) depinde de un angajament special al părţilor semnatare pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Citește și: Conte a discutat cu Macron despre repartizarea migranților în Europa

Acest acord de liber schimb, semnat la sfârşitul lui iunie după 20 de ani de negocieri, provoacă nemulţumire în unele din ţările UE sub presiunea agricultorilor, îngrijoraţi pentru producţia lor de carne, şi a ONG-urilor, preocupate de schimbările climatice.

Luxemburgul a anunţat că a blocat semnarea lui. În schimb, alte state membre ale UE – printre care Germania şi Spania – au îndemnat Comisia Europeană să finalizeze acest “acord istoric”.

Tags: argentinaAustriaBraziliacomisia europeanaElisabeth KöstingerEmmanuel MacronJair BolsonaroMercosurParaguayuniunea europeanaUruguayViena
Categorii: Diaspora