Austria restituie Noii Zeelande rămăşiţele pământeşti a câţiva zeci de maori şi moriori

Publicat:

Rămăşiţele pământeşti a câţiva zeci de maori şi moriori au început să fie restituite marţi Noii Zeelande, după ce fuseseră furate în secolul al XIX-lea de un celebru jefuitor de morminte, informează AFP, potrivit agerpres.

Osemintele a aproximativ 64 de maori şi moriori, populaţii indigene din Noua Zeelandă şi, respectiv, Insulele Chatham, sunt în curs de a fi restituite de către Muzeul de Istorie Naturală din Viena.


Citește și: NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire – Black News

Ele vor fi primite duminică de Muzeul Te Papa din Wellington, în cadrul unui program finanţat de Noua Zeelandă pentru a recupera rămăşiţele pământeşti ale populaţiilor sale indigene.

Rămăşiţele, printre care se numără şi cranii, s-au aflat timp de zeci de ani în capitala Austriei, după ce au fost jefuite de la tribul “iwi” din Noua Zeelandă în urmă cu peste 130 de ani, au indicat cele două ţări.

Autorul acestor furturi a fost taxidermistul şi jefuitorul de morminte austriac Andreas Reischek, care a locuit în Noua Zeelandă timp de 12 ani, până în 1889.

În jurnalele sale, el descrie cum a vandalizat mai multe morminte, fără autorizaţie, în special în insulele Chatham, la Christchurch şi la Auckland.

“Aceşti strămoşi au fost furaţi de cei care nu au avut niciun respect pentru comunităţile Maori”, a declarat marţi William ‘Pou’ Temara, preşedintele Comitetului consultativ pentru repatriere din cadrul Te Papa, într-un comunicat.

“În jurnalul său, Reischek se laudă că a evitat supravegherea maori, a jefuit locuri sacre şi a încălcat ‘tapu’ (regulile sacre); ştia exact ce face”, a adăugat acesta.

Repatrierea pune capăt unei perioade de 77 de ani de negocieri între Noua Zeelandă şi Austria, care au început în 1945, când lideri maori au solicitat restituirea rămăşiţelor pământeşti ale strămoşilor lor.

Citește și: Mexicanii cer dreptate pentru cei ’43’ de la Ayotzinapa: ‘Armata ŞTIE!’ – Black News

“Această repatriere istorică reconciliază trecutul colonial şi deschide un nou capitol în relaţiile dintre maori, moriori şi guvernele Noii Zeelande şi Austriei”, a declarat Arapata Hakiwai, un alt lider maori implicat în această repatriere.

Acest proces este “motivat de o dorinţă de reconciliere”, a adăugat şi Katrin Vohland, directoarea Muzeului de Istorie Naturală din Viena. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.