X

Austria ridică interdicţia pentru persoanele LGBT+ de a dona sânge

Austria a ridicat vineri interdicţia care exista de facto pentru homosexuali, bisexuali şi persoanele transgender de a dona sânge, “punând capăt unei discriminări dintr-o altă epocă”, a anunţat Ministerul Sănătăţii austriac, informează AFP, potrivit agerpres

“Dacă cineva vrea să-şi ofere ajutorul făcând o donaţie, nu există niciun motiv ca el să fie împiedicat din cauza orientării sale sexuale sau a identităţii de gen”, a declarat ministrul ecologist al sănătăţii Johannes Rauch, citat într-un comunicat.

Citește și : Noul preşedinte al Timorului de Est vrea extinderea cooperării cu China

Modificarea reglementării asupra donării de sânge, adoptată vineri, va intra în vigoare “vara aceasta”, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului austriac.

Legislaţia acestei ţări membre a Uniunii Europene (UE) interzicea până acum oricărei persoane care a avut “un raport sexual cu risc” în ultimele 12 luni să doneze sânge.

Unele organizaţii, precum Crucea Roşie, se bazau pe acest cadru juridic pentru a exclude homosexualii, bisexualii şi persoanele transgender, argumentând cu un risc de transmitere a SIDA, potrivit asociaţiilor de apărare a drepturilor LGBT+.

Modificarea adusă de coaliţia ecologisto-conservatoare exclude de acum încolo “orice donator care a avut mai mult de trei parteneri în ultimele trei luni” care preced donarea, precum şi pe partenerii lor, fără distincţie de gen sau de orientare sexuală.

Citește și : Un înalt oficial nipon, ARESTAT pentru o presupusă agresiune într-un tren

La începutul lui mai, bazându-se pe avansarea datelor ştiinţifice în timpul ultimilor ani, mai multe asociaţii au cerut un sistem mai inclusiv, apreciind că aceste excluderi, devenite arbitrare, constituie deja o discriminare.

Recent, Canada, Franţa, Spania, Italia, Israelul şi Anglia au modificat de asemenea în acest sens condiţiile de acces la donarea de sânge.

Tags: AustriabisexualiCrucea RosiehomosexualiJohannes RauchLGBTsânge
Categorii: Diaspora