X

Austria se opune aderării rapide a Ucrainei și Moldovei la UE

Austria se opune aderării rapide a Ucrainei și Moldovei la UE

Austria se opune aderării rapide a Ucrainei și Moldovei la UE, transmite serviciul de presă al Parlamentului austriac, citat de Digi24.

Potrivit sursei citate, declarațiile au fost făcute de Cancelarul  austriac, Karl Nehammer, în cadrul unei întâlniri cu deputații din Comisia pentru relația cu Uniunea Europeană a Parlamentului Austriei.

Citește și: Medicii de la „Toma Ciorbă” – în marș spre Guvern

Nehammer le-a răspuns deputaților prezenți că Austria nu va fi de acord cu negocierile privind aderarea Ucrainei „în condițiile actuale” și că nu ar trebui să existe un tratament preferențial pentru Ucraina, în special în ceea ce privește Bosnia și Herțegovina. El a mai subliniat că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu s-a consultat înainte de a anunța perspectiva negocierilor de aderare pentru Ucraina.

Totodată,  Nehammer a spus că, în general, Austria continuă să urmeze linia UE atunci când vine vorba de solidaritate cu Ucraina, dar fără a încălca neutralitatea.  În acest fel, Austria urmează politica Ungariei și Slovaciei de a bloca discuțiile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Nehammer a mai precizat, însă, că „în semn de solidaritate ar trebui să li se ofere și Ucrainei și Republicii Moldova perspectiva aderării”, dar Guvernul austriac este împotriva unei proceduri accelerate pentru aceste două state.

În cadrul unei intervenții televizate recente, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, nu a fost sigur că la 15 decembrie Moldova va primi aviz pozitiv privind demararea negocierilor de aderare la UE. Ezitările vin din cauza poziției Ungariei, care a anunțat că nu va susține o decizie pozitivă pentru Ucraina. Potrivit speaker-ului, Moldova merge la pachet cu țara vecină, iar un veto pentru cea din urmă înseamnă automat o amânare și pentru Republica Moldova.

Tags: AustriaCancelar austriacMoldovanegocieri de aderareucrainaUE
Categorii: ExternePoliticăȘtirile zilei