X

Autorii crimelor de război comise în Ucraina trebuie să fie ‘traşi la răspundere’ în faţa justiţiei internaţionale (G7)

Autorii crimelor de război comise în Ucraina, unde armata rusă este acuzată că a bombardat populaţia civilă, trebuie să fie “traşi la răspundere” în faţa justiţiei internaţionale, au avertizat joi miniştrii de externe din ţările reunite în cadrul Grupului celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7), într-o declaraţie comună, potrivit AFP, potrivit agerpres.  

Miniştrii de externe din G7, prezidat în acest an de Germania, “au salutat activitatea de investigare şi de colectare a probelor de desfăşurare, inclusiv de către procurorul Curţii Penale Internaţionale” în Ucraina.

Citește și : OECD: Războiul din Ucraina şi sancţiunile vor afecta semnificativ relansarea economică la nivel mondial

“Cei care comit crime de război, inclusiv prin utilizarea la întâmplare a armelor împotriva civililor, vor trebui traşi la răspundere”, au subliniat miniştrii de externe ai ţărilor G7 – Germania, Franţa, Italia, SUA, Japonia, Canada şi Italia – în acest comunicat.

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), care anchetează acuzaţiile de crime de război în Ucraina, s-a deplasat miercuri în această ţară şi a discutat prin videoconferinţă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Procurorul CPI a deschis la 3 martie o anchetă asupra situaţiei în Ucraina, după ce a primit undă verde de la peste 40 de state semnatare ale statutului CPI.

CPI, care îşi are sediul la Haga, a fost creată în 2002 pentru a judeca persoane urmărite în special pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi acte de genocid.

În acelaşi timp, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, la fel ca CPI, şi care este cea mai înalta instanţă a ONU, a ordonat miercuri Rusiei să înceteze fără întârziere ofensiva în Ucraina.

În declaraţia lor, miniştrii din G7 cer Rusiei “să se conformeze” acestei dispoziţii.

Citește și : Cel puţin 21 de persoane au fost ucise în tiruri de artilerie rusă în apropiere Harkov

Kremlinul a respins joi această decizie a CIJ. Dar chiar dacă hotărârile CIJ sunt obligatorii şi nu pot fi contestate în instanţă, Curtea – care îşi fundamentează concluziile în principal în baza tratatelor şi convenţiilor – nu dispune de nicio modalitate pentru a face ca acestea să fie respectate.

Tags: crime de razboiG7germaniaucrainaVolodimir Zelenski
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina