X

Autorii puciului din Sudan promit un guvern civil, dar protestele din stradă continuă

Consiliul militar care a preluat joi conducerea Sudanului a anunţat vineri că ţara va avea un nou guvern civil, după o perioadă de tranziţie de maximum doi ani, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Principalul grup de protestatari, Asociaţia Profesioniştilor Sudanezi, a respins imediat propunerea.

Citește și: 6 morți în China după ce un tren deraiat s-a oprit într-o casă – VIDEO

Preşedintele sudanez Omar al-Bashir a fost răsturnat de la putere joi, după ce a condus ţara timp de trei decenii. Militarii, sub conducerea ministrului apărării, Mohammed Ahmed Awad Ibn Auf, şi-au asumat conducerea statului, în timp ce protestele de stradă începute sâmbăta trecută continuă.

Anunţul privind viitorul guvern civil, făcut vineri de preşedintele comisiei politice a consiliului militar, generalul Omar Zain al-Abideen, este apreciat de Reuters ca o încercare de a calma manifestanţii care se opun instaurării unui regim militar. Generalul a susţinut că acest consiliu nu se va amesteca în treburile guvernului, însă va controla Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne.

Citește și: Un angajat ONU este acuzat de spionaj în Tunisia

Consiliul a făcut cunoscut că nu îl va extrăda pe fostul şef al statului, inculpat de Curtea Penală Internaţională pentru genocid şi crime de război, şi că al-Bashir ar putea fi judecat în Sudan.

Ibn Auf, care a fost vicepreşedinte în regimul lui al-Bashir, este unul din comandanţii sancţionaţi de SUA pentru rolul său în atrocităţile din Darfur.

Tags: armataAsociaţia Profesioniştilor SudaneziMohammed Ahmed Awad Ibn AufOmar al-BashirOmar Zain al-AbideenpuciSudan
Categorii: Știrile zilei