Autoritatea franceză de protecţie a datelor personale a dat undă verde aplicaţiei StopCovid

Publicat:

Autoritatea franceză de protecţie a datelor personale a dat undă verde marţi aplicaţiei StopCovid, plănuită de guvern pentru a permite trasabilitatea prin smartphone a contactelor unei persoane, transmite DPA, potrivit agerpres.

Aplicaţia StopCovid, bazată pe tehnologia Bluetooth, a provocat îngrijorări în unele medii politice, inclusiv în rândul partidului LREM al preşedintelui Emmanuel Macron.


Citește și : Preşedintele Chinei cere creşterea stadiului de pregătire pentru misiuni militare

Comisia naţională pentru informatică şi libertăţi (CNIL) a decis însă că modul în care a fost concepută aplicaţia respectă reglementările în materie de protecţie a datelor.

StopCovid nu creează o listă de persoane infectate, ‘ci doar o listă de contacte, pentru care toate datele sunt anonimizate’, arată CNIL.

Adunarea Naţională (camera legislativă inferioară) urmează să dezbată şi să voteze miercuri în ce priveşte folosirea acestei aplicaţii.

Aplicaţii de trasabilitate au fost folosite ca instrument de combatere a pandemiei de COVID-19 în China şi Coreea de Sud, dar în Europa utilizarea lor este controversată, deşi Comisia Europeană a recomandat luni statelor UE adoptarea lor în perspectiva sezonului turistic de vară.

Guvernul francez a sperat să aibă pregătită aplicaţia StopCovid pentru prima zi de relaxare a restricţiilor de deplasare, 11 mai, însă a întâmpinat probleme de ordin tehnic, dar şi politic şi de reglementare.

Ministrul francez al tehnologiei, Cedric O, a declarat că aplicaţia va fi disponibilă la sfârşitul acestei săptămâni, înaintea unei a doua faze de relaxare, marţea viitoare.

Citește și : Michael Roth: Planul de relansare al UE este în interesul Germaniei

‘Este momentul potrivit, pentru că francezii sunt din ce în ce mai dornici să iasă din case şi să aibă din nou o viaţă socială’, a explicat el pentru cotidianul Le Figaro.

Potrivit ministrului, aplicaţia ar fi eficientă în reducerea numărului de infectări dacă ar fi folosită de 10% din populaţia oricărei regiuni economice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.