X

Autoritățile anunță despre alte două cazuri de infecție cu virusul West Nile, înregistrate în R. Moldova

Autoritățile anunță despre alte două cazuri de infecție cu virusul West Nile, înregistrate în R. Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează despre înregistrarea în țară a două cazuri de infecție cu virusul West Nile (VWN), la doi bărbați cu vârstă de 39 și 54 ani. Ambele cazuri sunt de import, potrivit ANSP, scrie zdg.md.

ANSP anunță că ambele cazuri de infecție sunt de import.

„Primul pacient, domiciliat în mun. Chișinău, în perioada 14.08-06.09 curent, s-a aflat în România, unde a fost înțepat de mai multe ori de țânțari. Al doilea pacient domiciliat în orașul Tiraspol, a revenit pe 05.09 curent din Cehia fiind, la fel înțepat de țânțari, la întoarcere în R. Moldova, deja prezenta semne de boală”, se arată în comunicatul ANSP.

Anterior au fost înregistrate două cazuri de infecție cu VWN în R. Moldova – în anul 2019 și altul în luna august anul curent.

Citește și: Două cazuri confirmate cu virusul West Nile în R.Moldova

De la începutul anului 2024 și până la data de 5 septembrie 2024, 15 țări din Europa au raportat cazuri umane de infecție cu virusul West Nile: Albania, Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Kosovo*, Macedonia de Nord, România, Serbia, Spania și Türkiye.

În România, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 05.09.2024 s-au înregistrat 47 cazuri dintre care 40 cazuri confirmate și 7 cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Din aceste cazuri, 4 persoane au decedat.

Virusul West Nile se transmite doar prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă.

De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept. Majoritatea cazurilor umane (80%) se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine. Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii.

Specialiștii ANSP reamintesc recomandările în scopul protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:

Tags: AutorităţileR. MoldovaWest Nile
Social