Autorităţile argentiniene au arestat un al patrulea suspect în cazul atentatului eşuat împotriva vicepreşedintei Cristina Kirchner

Publicat:

Un al patrulea suspect, un tânăr, a fost arestat miercuri în cadrul anchetei asupra atentatului eşuat împotriva vicepreşedintei argentiniene Cristina Kirchner, potrivit unor surse judiciare citate de mai multe media, printre care agenţia de presă Telam, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Suspectul, Nicolas Gabriel Carrizo, este o cunoştinţă apropiată a Brendei Uliarte, partenera de viaţă a atacatorului, care a fost ea însăşi arestată la trei zile după atentat. Analiza telefonului său mobil arată că el a avut un rol central, potrivit aceloraşi surse.


Citeşte şi: Primăriţa din Ciudad de Mexico onorează familia Assange în numele ‘libertăţii de exprimare’ – Black News

Acest al patrulea suspect face parte dintr-un grup pe care presa l-a supranumit “banda vatei pe băţ”, pentru că ei vindeau vată de zahăr în stradă. Aparatul pentru făcut vată pe băţ a fost văzut în zilele care au precedat atentatul lângă domiciliul Cristinei Kirchner, unde sute de susţinători au venit să o salute. Anchetatorii evaluează dacă această prezenţă putea fi o acţiune de urmărire.

Atacatorul de 35 de ani al Cristinei Kirchner, Fernando Sabag Montiel, şi Brenda Uliarte, 23 de ani, sunt inculpaţi pentru tentativă de omucidere “cu planificare şi înţelegere prealabilă între ei”, potrivit actului de acuzare.

O prietenă de-a Brendei Uliarte, Agustina Diaz, 21 de ani, a fost arestată la rândul său marţea aceasta, în baza analizării unor telefoane confiscate. Ambele făcuseră de mai multe ori schimb de mesaje asupra atentatului împotriva Cristinei Kirchner, înainte şi în zilele următoare.

“Am trimis (pe cineva) să o ucidă pe Cristina. Nu a mers”, ar fi scris Brenda Uliarte într-un mesaj adresat Agustinei Diaz, potrivit mai multor mass-media care citează surse judiciare. Aceasta era pe 27 august, cu patru zile înainte de atentat, ceea ce anchetatorii consideră a fi o primă tentativă eşuată.

Fernando Sabag Montiel a fost arestat pe 1 septembrie, la câteva secunde după ce a îndreptat un pistol de la circa un metru distanţă spre capul Cristinei Kirchner, în mijlocul unei mulţimi de simpatizanţi ai fostei preşedinte de stânga peroniste (2007-2015), în prezent vicepreşedintă a Argentinei.

Dintr-un motiv încă neconfirmat, glonţul nu a plecat pe ţeavă, chiar dacă arma, un pistol semiautomat Bersa de calibru 7.65, era încărcată.

Citeşte şi: Un prim ajutor militar direct al Washingtonului pentru Taiwan a depăşit o etapă-cheie în Congres – Black News

Brenda Uliarte a fost arestată trei zile mai târziu. Imagini de pe camere de supraveghere o arată împreună cu partenerul său de viaţă la locul atentatului chiar în aceeaşi seară. Iar fotografii de pe telefoanele lor mobile îi arată pozând cu pistolul.

Nicio motivaţie politică nu a putut fi demonstrată până în acest stadiu. În cazul Brendei Uliarte, unele semnale au arătat o afinitate asumată cu politicianul liberal-libertarian Javier Milei, iar în unele cazuri – o ostilitate manifestă faţă de Cristina Kirchner. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Electorala 2024 | A început expedierea buletinelor pentru cetățenii care vor vota prin corespondență, anunță MAE

Electorala 2024 | A început expedierea buletinelor pentru cetățenii care vor vota prin corespondență, anunță MAE Ministerul Afacerilor Externe a început să expedieze plicurile cu...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Scandal după ce o sportivă din Ungaria a insultat un arbitru român şi a postat mesajul: ‘Urâm România de rahat!’

Scandal după ce o sportivă din Ungaria a insultat un arbitru român şi a postat mesajul: 'Urâm România de rahat!' În semifinala de la dublu...

Ce au ales să învețe liceenii în acest an? Topul celor mai solicitate discipline opționale

Ce au ales să învețe liceenii în acest an? Topul celor mai solicitate discipline opționale În luna mai, elevii din Republica Moldova au avut ocazia...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.