Autorităţile bulgare au interzis ‘Marşul Lukov’ cu torţe al neonaziştilor la Sofia

Publicat:

Autorităţile bulgare au interzis un marş anual cu torţe în centrul Sofiei, în memoria unui general care a condus Uniunea Legiunilor Naţionale Bulgare (pro-nazistă), în timpul celui de-al Doilea Răboi Mondial, relatează The Associated Press , scrie news.ro . 

Procuratura Generală le-a cerut sâmbătă seara, cu câteva ore înainte de marş, primarului Sofiei şi Ministerului de Interne ”să asigure menţinerea ordinii publice şi protecţia drepturilor publicului înaintea Marşului Lukov”.


Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

Acest marş a fost condamnat de organizaţii de apărarea drepturilor omului, partide şi ambasade, care-i acuză pe organizatori de promovarea rasismului, xenofobiei şi antisemitism.

Naţionalişti s-au adunat în faţa sediului procuraturii, în semn de protest faţă de restricţii.

În paralel, zeci de activişti antifascişti au organizat o contramanifestaţie la care au cerut ca interzicerea neonaziştilor.

Poliţia, prezentă masiv pe străzi, a împiedicat ciocniri între cele două tabere.

Marşul – organizat anual începând din 2003 – atrage susţinători naţionalişti ai generalului Hristo Lukov, care a susţinut Germania nazistă în timpul celeui de-al Doilea Război General, asasinat de către rezistenţa antifascistă.

Generalul Hristo Lukov a fost ministru de Război în perioada 1935-1938 şi a condus Uniunea Legiunilor Naţionale Bulgare (pronazistă) din 1942 şi până când a fost ucis, în 1943.

Organizatorii marşului dezmint că Hristo Lukov era antisemit sau că ei sunt neofascişti şi subliniază că generalul a fost un erou de război şi un patriot bulgar adevărat.

Ei susţin că urmaşilor asasinilor lui Hristo Lukov le este frică de acest eveniment.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

Sâmbătă, poliţia a blocat accesul pe străzile din jurul locului unde a locuit Hristo Lukov la Sofia, pentru a-i împiedica pe naţionalişti să organizeze o ceremonie în memoria generalului, care, în ultimii ani, a fost punctul culminant al marşului.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene (UE), înregistrează o prezenţa tot mai mare a naţionaliştilor de extremă dreapta, iar ”Marşul Lukov” este cel mai important eveniment public al acestora.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.