Autorităţile din California trimit Garda Naţională la frontiera cu Mexicul

Publicat:

Statul american California va desfăşura 400 de membri ai Gărzii naţionale ca răspuns la o solicitare a preşedintelui Donald Trump, însă aceştia vor avea ca misiune să combată criminalitatea transfrontalieră, nu ‘vânarea’ celor care trec graniţa din Mexic pentru ‘a fugi din calea violenţei’, transmite joi AFP, potrivit agerpres.

Într-o scrisoare adresată ministrului securităţii naţionale, Kirstjen Nielsen, şi ministrului apărării, Jim Mattis, guvernatorul democrat Jerry Brown afirmă că Garda naţională din California ‘acceptă finanţările federale pentru a afecta în jur de 400 de membri suplimentari (…) programelor sale împotriva criminalităţii transnaţionale’.


Citeşte şi: Polonia şi Israelul organizează ceremonii pentru a marca Ziua de Comemorare a Holocaustului

În prezent, acestor programe le sunt afectaţi 250 de membri ai Gărzii californiene, dintre care 55 la frontieră.

Militarii suplimentari vor contribui la combaterea grupărilor infracţionale internaţionale, a traficului de fiinţe umane, de arme sau droguri, luptă ce constituie o prioritate ‘pentru toţi americanii, republicani sau democraţi’, arată guvernatorul Brown.

El afirmă însă că ‘aceasta nu va fi o misiune pentru a construi un nou zid (…) sau pentru a prinde femei şi copii sau oameni care fug de violenţă şi caută o viaţă mai bună’.

‘Garda Naţională californiană nu va aplica legile federale privind imigraţia’, mai spune Brown, precizând că nu există ‘un val masiv de imigranţi care să se reverse asupra Californiei’.

Administraţia Trump şi California sunt implicaţi într-o adevărată bătălie juridică şi politică, marele stat democrat dând în judecată guvernul federal pe numeroase subiecte, printre care, cel mai recent, tentativa de amendare a legii privind calitatea aerului.

La rândul său, ministrul justiţiei, Jeff Session, a dat în judecată California ‘pentru refuzul de a coopera cu poliţia federală în materie de imigraţie clandestină’. California s-a proclamat ‘stat sanctuar’ pentru imigranţii cu situaţie nereglementată care nu au comis infracţiuni.

Citeşte şi: Vladimir Putin îi cere premierul israelian Netanyahu să nu destabilizeze Siria

Un alt mare stat american, Texas, a anunţat marţi că va trimite în total peste 1.000 de soldaţi din Garda naţională la frontiera cu Mexic, după ce a desfăşurat deja la sfârşitul săptămânii trecute 250, împreună cu echipamente, avioane şi vehicule.

Arizona, un alt stat de frontieră, a răspuns solicitării administraţiei federale anunţând trimiterea a 225 de membri ai Gărzii naţionale luni la graniţă.

Preşedintele american Donald Trump a evocat desfăşurarea unui număr de 2.000-4.000 de membri ai Gărzii naţionale, care ar putea rămâne la frontieră până la construirea zidului promis de miliardar, o decizie care a exacerbat tensiunile cu Mexic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco: „Istoria cu impunerea plății poliței de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor”

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco: „Istoria cu impunerea plății poliței de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor” Ministrul Sănătății,...

Armata israeliană, în stare de alertă de teama unor atacuri, la împlinirea unui an de război în Gaza

Armata israeliană, în stare de alertă de teama unor atacuri, la împlinirea unui an de război în Gaza Armata israeliană este duminică în stare de...

FOTO/ Ziua Naţională a Vinului e despre o băutură a istoriei şi culturii din Moldova, care uneşte oameni

FOTO/ Ziua Naţională a Vinului e despre o băutură a istoriei şi culturii din Moldova, care uneşte oameni Pe 5 și 6 octombrie, iubitorii de...

Unitatea 8200, arma secretă a Israelului împotriva teroriștilor. Cum reușește armata să lovească atât de precis

Unitatea 8200, arma secretă a Israelului împotriva teroriștilor. Cum reușește armata să lovească atât de precis De-a lungul acestui an, forțele aeriene israeliene par să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.